Врање: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У Врању jе и ове године, краj Споменика жртвама бугарског окупатора од 1915–1918, свечано обележен 11. новембар, Дан примирjа у Првом светском рату.

Помен погинулима служио jе владика врањски Пахомиjе са свештенством.

Крај Споменика жртвама бугарског окупатора од 1915–1918 године, у присуству већег броја чланова СУБНОР-а и грађана Врања, одата је почаст погинулим ратницима у Великом рату, док су венце и цвеће положили: градоначелник др Слободан Миленковић са сарадницима, делегације Воjске Србиjе, градске општине Врањска Бања, Служби безбедности, удружења СУБНОР-а Врање, Потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године и образовних установа.

Дан примирја у Првом светском рату честитао је председник Скупштине града Врања, др.Дејан Тричковић, који се присутнима обратио пригодним говором где је посебно нагласио да:

– Данас обележавамо један од најважнијих датума у историји Европе, дан када је у Француској у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, 11. новембра 1918. године у 11 часова потписано примирје у Првом светском рату – истакао је Тричковић.

Он је додао и да је велику победу у Првом светском рату Србија несразмерно скупо платила, као и да је током рата изгубила готово трећину укупног становништва.

– Управо зато слобода је врхунски идеал свих нас и будућих генерација. Нема ничег узвишенијег до слободе и управо зато наш народ има обавезу да је чува по сваку цену’ – нагласио је председник Скупштине града др. Дејан Тричковић.

У културном делу програма учествовао  хор средње Медицинске школе „Др. Изабел Емсли Хатон“ и рецитатори врањске Гимназије „Бора Станковић“, Леонора Ристић и Богдан Стефановић.

У галерији Народног музеја у 12,00 ч. свечано је отворена изложба фотографија „Сурдулички мученици“, коју је приредио Историјски архив „31. јануар“ у Врању, у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије. Изложбу је свечано отворио председник Скупштине града Врања др.Дејан Тричковић. На отварању изложбе присуствовала је и бројна делегација СУБНОР –а Врања. О изложби су говорили директор Историјског архива „31 јануар“ Врање Боривоје Манасијевић и архивиста Предраг Стојковић.

Свим присутнима на изложби подељена је књига „Сурдулички мученици” приређивача Горана Судимца, архивисте и Предрага Стојковића, архивисте.

СУБНОР Врање,Зоран Бургић, потпуковник у пензији

11.11.2022.