Бољевац: У СЛАВУ ПАЛИХ БОРАЦА

Поводом 11. новембра – Дана примирја којим је окончан велики рат СУБНОР Бољевца у сарадњи са локалном самоуправом, достојно је обележио овај дан уз свечану академију. Пре почетка академије на спомен обележје на Карађорђевом тргу посвећеном борцима ослободилачких ратова Србије из Бољевца и околине, положени су венци и одата пошта. Венце су положиле делегације локалне самоуправе Бољевца, СУБНОР-а и СПС-а.

Присутнима се обратила председница Скупштине проф. Јелена Милосављевић истакавши значај данашњег празника и сећања на славне претке. У свечаној сали КОЦ-а уз присуство великог броја грађана и ученика основних и средњих школа, представника институција и предузећа изведен је културно уметнички програм – игроказ и беседништво „У славу палих бораца“ чији су аутори били проф. Јелена Милосављевић и Маја Радовановић. Уз звуке песама које су давале подстрек борцима у биткама, Ој Србијо, Марш на Дрини и стихове Милутина Бојића, Ђуре Јакшића, Љубивоја Ршумовића, које су маестрално извели ученици ОШ „9.Српска бригада“ високо је развијена застава Србије а присутни су овацијама поздравили академију.

У име СУБНОР-а Бољевац присутне је поздравио председник Јовић Миодраг који је са координатором СУБНОР-а др Славољубом Јовановићем уручио чланске књижице новопримљеним члановима СУБНОР-а Србије и учесницима последњих ратова деведесетих година.

Обраћајући се присутнима у име СУБНОР-а Србије, председника генерала Ковачевића и  руководства, потпредседник, академик, пук. Жељко В. Зиројевић истакао је да се на данашњи дан сећамо на све пале у ослободилачким ратовима почев од Косовског боја, Цера, Колубаре, Мачковог камена, Камакчалана, Кадињаче, Неретве, Сутјеске, али и Кошара, Ђаровице, Проклетија, заправо на све оне којима је Отаџбина светиња.

За изузетан допринос у неговању традиција ослободилачких ратова признања-плакета  СУБНОР-а Србије додељена је општини Бољевац а сребрни знак председници Скупштине проф.Јелени Милосављевић. Захваљујући се на признању председник општине др Небојша Марјановић је позивајући се на стихове великог песника Бранка Миљковића: „Хоће ли слобода умети да пева као што су сужњи певали о њој“ истакао да слобода и данас пева и да  сећање на све славне претке и њихова имена, ми  потомци са поносом изговарамо и дубоко им се клањамо.

Потпредседник Зиројевић после академије одржао је састанак са председницима СУБНОР-а Зајечара, Књажевца, Бољевца и Сокобање на коме је било речи о даљим активностима као и посебно апострофирана имовина СУБНОР-а на овим подручјима и истакао да је иста јединствена на нивоу СУБНОР-а Србије, и да се у наредном периоду мора посветити овом питању већа пажња.