Аранђеловац

СЛАВНА СРПСКА ВОЈСКА

Славна српска војска, учесници Првог балканског рата, нису заборављени ни у Аранђеловцу.

Век касније, у децембру 2012, поводом 100.годишњице Првог балканског рата и 98.годишњице Колубарске битке, чувене победе српске војске над аустроугарским завојевачима, одржана је свечаност у шумадијском Аранђеловцу. На спомен-костурницу положени су венци. У име СУБНОР-а Србије председник проф.др Миодраг Зечевић, а у име Окружног одбора Шумадије и Градског одбора Крагујевца Жељко Зиројевић и Милић Цветковић.

Поводом овог историјског подсећања, које су организовали Општина Аранђеловац са општинским СУБНОР-ом и Удружењем потомака ратника Србије 1912-1920. године и Фондом Први српски устанак из Аранђеловца, приказан је и филм о Колубарској битки, затим отворена изложба о српским војсковођама и представљен лист „Завет“.

На свечаности су, као изузетан допринос очувању слободарских традиција и антифашистичке борбе српског народа, додељене „Повеље захвалности“.

Повељу је примио председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић као и председник Окружног одбора Шумадије, генерал-потпуковник Живомир Смиљковић и председник Градског одбора Крагујевца проф. Жељко В. Зиројевић.

Одржан је и пригодан културно-уметнички програм у присуству многих гостију и чланова борачке и других организација. Покрoвитељи ове успеле и традиционалне патриотске манифестације били су председник Општине у Аранђеловцу Бојан Радовић, председник Општинског одбора СУБНОР-а Радомир П. Милошевић и директор Фонда Први српски устанак Дарко Павловић.