АРАНЂЕЛОВАЦ

Свечано и скромно, СУБНОР општине Аранђеловац обележио је Дан ослобођења Аранђеловца у Другом светском рату. Тога дана јединице НОБ-а, Пета крајишка дивизија, Друга Шумадијска бригада и Први партизански одред ослободиле су Аранђеловац.

Свечаност је одржана на Партизанском гробљу испред споменика погинулим борцима НОБ-а. Поред чланова борачких организација општине, свечаности су присуствовали и представници општине Аранђеловац и Социјалистичке партије Србије.

После полагања венаца и одавања поште, присутнима се обратио Радомир Радосављевић, председник општинског  СУБНОР-а и том приликом  потсетио на ратна збивања у том делу Шумадије са освртом на ток  оружане акције ослобођења града. Напад на Аранђеловац почео је тачно у подне 19. септембра 1944. године. Партизанске јединице су брзо овладале оближњим планинама Букуљом и Венчацем и ушле у град. Тада су почеле огорчене борбе са снагама непријатеља у Аранђеловцу. Добро наоружани и утврђени четници и жандарми, уз помоћ  немачких и бугарских снага, пружали су отпор више од 24 часа, када су коначно савладани.

Према сведочењу учесника и партизанских команданата, погинуло је више од пет стотина Немачких војника и њихових сарадника. Више стотина је заробљено. Заплењено је мноштво наоружања и опреме.

Погинуло је двадесет четири борца НОБ-а, око шездесет их је рањено.

Жртве дате за слободу нису биле узалудне, грађани Србије више од седам деценија живели су у слободи. Догађај је добро медијски испраћен.