САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863096Укупно посета:
  • 2654209Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПОБЕДА СРПСКИХ РОДОЉУБА НАД ФАШИЗМОМ

У селу Азања, поводом 78-годишњице прве фронталне битке коју су извели борци 2. Шумадијског партизанског НОП одреда (Орашачка, Рачанска и Паланачка чета) одржан је народни скуп и на спомен обележје положени венци.

Уз свечану песму СУБНОР-а Србије „Партизан сам, тим се дичим“, химну Републике Србије, венце на спомен обележје положиле су делегације СУБНОР-а Србије, Шумадије, месно удружење СУБНОР-а Азање, Смедеревске Паланке, политичких партија, организације пензионера као и локалне самоуправе Смедеревске Паланке.

О овом до сада у историографији мало спомињаном догађају говорио је заменик председника СУБНОР-а Смедеревске Паланке Зоран Ђорђевић док се књижевник и новинар Драгољуб Јанојлић обратио следећим речима: „Борба наших партизана данас се налази пред ревизијом а неки би да је избаце из историјског памћења. Томе се морамо супроставити, поред осталог и оваквим манифестацијама. Ми смо поносни на оне који су кроз читав 20. век утирали пут слободи као борци наше три чете тог 28. септембра 1941. године…“

Заменик председника Скупштине општине Смедеревска Паланка Родољуб Станимировић је истакао значај овог догађаја за будућност не само Азање, Смедеревске Паланке већ и шире.

Потпредседник СУБНОР-а Србије, пуковник проф. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „Поздрављајући Вас у име преко 130.000 припадника СУБНОР-а јединствене патриотске и антифашистичке организације, у име њеног челног човека председника Душана Чукића ми се данас клањамо сенима поносних партизана који су иако слабије наоружани и малобројнији, али вођени духом слободарства нанели немачким фашистима губитке и показали им снагу српског сељака и родољуба. Њихове жртве нису биле узалудне јер је из проливене крви никла слобода. Узалудни су покушаји свих да прекрајају историју и да омаловажавају партизански покрет и његову борбу.“

Културно уметнички програм извели су полетарци КУД „Азања“ уз песме и игре из Србије.

Значајно је напоменути да је овој манифестацији присуствовао велики број ученика основних и средњих школа.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.