САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863091Укупно посета:
  • 2654203Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈУБИЛЕЈ СЛОБОДНЕ РЕПУБЛИКЕ

Свечано је прослављен Дан првог ослобођења Ужица 1941. године и стварање прве слободне територије у окупираној Европи у Другом светском рату, познатије као „Ужичка Република“.

Уз присуство преко двестoтине бораца, грађана и ученика основних школа „Слободан Секулић“ и „Душан Јерковић“, на Партизанском гробљу Доварје одата је пошта и положени венци. Венце су положиле делегације Војске Србије, Града Ужица, Градске општине Севојно, СУБНОР-а Ужице, Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош, Прибој, Пожега, Пријепоље, Сјеница, Чајетина, Севојно, Ваљево, Аранђеловац затим Првог партизана Ужице, Удружења потомака „Мајор Коста Тодоровић“, Удружења ветерана Ужице, Удружења ветерана Чајетина, Удружења војних пензионера Ужице, Удружења пензионера Ужице и СПС. Обраћајући се присутнима, Војин Мрђа, секретар Градског одбора СУБНОР-а је рекао:

„Ужички Народноослободилачки партизански одред дао је немерљив допринос ослобађању овог краја. Многи борци положили су животе у сукобима са окупаторском војском у периоду од 1941. до 1945. године, међу којима су и 230 бораца учесника НОР-а из овог краја, од којих нам је именом и презименом познато 176. Овде почивају и народни хероји Милан Мијалковић Чича, Душан Јерковић, Нада Матић, Алекса Дејовић и Желимир Жељо Ђурић.

Херојским подвизима и истрајном борбом у Другом светском рату, ови родољуби су допринели ослобађању окупиране територије и коначне победе. Дужност свих нас је да сачувамо и негујемо традицију ослободилачких ратова и антифашистичке борбе, да памтимо и никад не заборавимо жртве пале за слободу. Такође, у обавези смо да младим генерацијама и нараштајима предочимо вредности и идеале за које су се борили ови храбри људи, који су у темеље наше слободе уградили своје животе“.

У Градској кући скупу се обратио председник Градске организације СУБНОР-а Ужице Вукић Милић:

„Састали смо се данас, на овај историјски дан када је Ужице у сред поробљене Европе постало слободно захваљујући борцима НОР-а, чијом борбом је створена слободна територија од око 19 хиљада квадратних километара, једина у поробљеној Европи, на којој је тада живело близу милион становника. Од већих места слободни су: Чачак, Горњи Милановац, Лозница, Пожега, Бајина Башта, Ивањица, Косјерић, Чајетина, Мионица, Осечина, Љиг, Крупањ, Љубовија. Немци су једино држали своје гарнизоне у Краљеву, Обреновцу, Шапцу и Ваљеву.

Политички, привредни и војни центар слободне територије било је Ужице у коме се налазио и Врховни штаб.

На територији Ужичке Републике развијао се богат и разноврсан друштвени, привредни, политички и културни живот. Радиле су фабрике, радионице, хидроцентрале и готово сви привредни објекти. У свим већим местима радиле су трговинске радње, пекаре и народне кухиње. Изузетан значај за снабдевање бораца имала је фабрика оружја и муниције у Ужицу“.

Скупу се обратио и градоначелник Ужица Тихомир Петковић и истакао: „Обележавамо један од најзначајнијих датума у историји нашег града. Данас одајемо пошту храбрим суграђанима који су положили своје животе у борби за ослобођење и дали огроман допринос да Ужице у том тренутку буде подстрек свима на свету који су сањали победу над фашизмом. Поносни смо на њихов хероизам и непоколебљивост у борби за слободу и најмање што можемо да учинимо то је да се поклонимо њиховој храбрости и великој жртви. Они су део најсветлије историје овог града и никада их не смемо заборавити“.

Изведен је уметнички програм у коме су учествовали: Хор ученика Средње музичке школе „Војислав Лале Стефановић“ из Ужица, Наталија Божовић, 2. разред Средње музичке школе, Алексић Тодор 4. разред Основне музичке школе, Првак драме Народног позоришта Ужице Слободан Љубичић и  Првакиња Народног позоришта Ужице Дивна Марић.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.