САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819365Укупно посета:
  • 2564483Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СТАЗАМА ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА

Традиционално је обележена 78. годишњица „Крвавог марша“ у селу Сремски Јарак. На комеморацији су учествовали локалне самоуправе Сремске Митровице, Шапца и Богатића, као и одбори СУБНОР-а, Руме, Инђије, Шида, Сремске Митровице, Новог Сада, Брчког и Бијељине.

Крвавим маршем или „Маршем смрти“, започеле су одмазду Немачке фашистичке снаге над грађанима Шапца 24. септембра 1941. године. Разлог је био устанак народа Србије у Другом светском рату. Током септембра 1941. године, на подручју Шапца партизани су напали немачке снаге и нанели им велике губитке а поводом тога генерал Франц Беме издао је наредбу која гласи:

„24. септембра 342 дивизија има на препад да покупи у Шапцу све мушкарце између 14 и 70 година и да их пребаци у већ припремљени концентрациони логор, подигнут северно од реке Саве, код села Сремски Јарак“.

Крвава нареба је извршена. Преко добошара је обавештено становништво да се сви окупе и пријаве окупационим властима, ко не дође, биће убијен као одметник. Немачким војницима пружали су помоћ љотићевци, четници, усташе и фолксдојчери.

Ухапшено је 4.459 мушких цивила, а стрељано је њих 75.

До 26. септембра, 342. Немачка дивизија припремила је концентрациони логор код села Сремски Јарак, на крају села где се налази велика пољана која је била ограђена је бодљикавом жицом, са неколико кула осматрачница са немачким стражарима са митраљезима. Постројени људи, грађани Шапца у колони по пет и усиљеним маршом спроведени су у Јарак. Пут од 23 километра пређен је за четири сата, тако је цела колона, а нарочито зачеље, прешло пут у трку. Немачки војници, праћени колаборационистима, ишли су камионима, коњима и бициклима. Многе изнемогле и неспособне Шапчане, који су падали од умора или су заостајали, спроводници су ликвидирали. По изјавама преживелих, на путу до Јарка ликвидирано је 120 људи.

Најгоре и најтеже било је вишедневно мучење жеђу, глађу и батинама, пуцање преко глава. Велики број је умирао под ведрим небом. Већина несретника је касније одведена у логоре широм Немачке из којих се многи нису вратили. Поред осталог истакли су председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Светомир Атанацковић, борци Бранко Лођиновић и Гавра Винчић, као и председник Скупштине Општине Шапца Немања Пајић.

Изведен је и пригодан програм ученика основне школе из Јарка својим рецитацијама посвећеним Народноослободилачкој борби.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:0017:45 CEST
НедПонУто
26/10°C
27/9°C
27/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.