Бањица

ПОШТА ЖРТВАМА ЗЛОТВОРА

Поводом 69. годишњице ослобођења конц. логора „Бањица“, највеће „кући смрти“ у Србији у Другом светском рату, 5.октобра је, у организацији Градског одбора СУБНОР-а Београда, одржан меморијални скуп.

Скуп је почео свечаном песмом „ По шумама и горама…“ у извођењу хора Основне школе „Јосиф Панчић“ са партизанске Чукарице.

Затим су испред споменика на улазу у мучилиште, на коме је записан епитаф „Смрћу ме плаше, поносна птицо буне“, положени венаци, међу којима је Републичког и Градског одбора СУБНОР-а, Скупштине Београда и више београдских општина. Венац РО СУБНОР-а положиле су Јелисавета Миловановић и Борка Нешковић, чланови Председништва.

Учеснике је поздравио пуковник Бора Ерцеговац, председник ГО СУБНОР-а, и позвао да минутом ћутања одају пошту хиљадама жртава овог логора, у коме је заточено и мучено 23.637 људи. Ерцеговац је нагласио да и овим масовним меморијалним скупом „показујемо како се дословно држимо чврстог обећања да никад не смемо заборавити десетине и десетине хиљада људи, Срба, Јевреја и Рома, који су без икакве кривице доведени у  казамат“, додајући да су страже, чуваре и обезбеђење, достављаче и мучитеље, под командом Светозара Вујковића, давали Недић, Љотић, Пећанац и легализовани Дражини четници, дакле „исти они злочинци и крвави квислинзи које, на жалост, део историчара, државне власти, судства и медија желе да рехабилитују.“

Поздрављајући у име Скупштине Београда Зоран Алимпић је, сем осталог, рекао да се Бањица и све оно што нам она значи и поручује не сме никад заборавити, на чему се организација СУБНОР-а доследно ангажује, у чему ће и даље имати подршку, признање и помоћ градске власти престонице.

Пред улазом у некадашњу „кућу смрти“ био је и Бошко Стаменковић, којем је овај логор, стицајем злих околности, „родно место“. Наиме, он је син револуционарке Лепе Стаменковић, која је на Бањицу, са четворо браће и сестара, стрпана у поодмаклој трудноћи и у том мучилишту, новембра 1942, родила сина Бошка, па 1943, са четворо најрођенијих и хиљадама сабораца ликвидирана на стратишту Јајинци.