САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864322Укупно посета:
  • 2656177Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА  НЕМА  ЦЕНУ, АЛИ ЈЕ  РАТ  СКУПЉИ

Уб са око осам хиљада становника, увећан са још најмање пет хиљада у околним селима берићетне Тамнаве, прославио је дан слободе.

У ноћи између 2.и 3.октобра, пре 69 година, славна Прва пролетерска бригада кренула је у одлучни окршај са преко 400 до зуба наоружаних солдата окупационих трупа хитлеровске немачке армаде и приде око 800 четника из квислиншких ударних одреда Драже Михаиловића.

Водила се битка за сваки сокак, ретко коју кућу није непријатељ користио као бункер, али су храбри партизани, потпомогнути мештанима, успели  у смирај дана да прогнају фашисте и наставе пут ослобађања према Београду.

ПОЧАСТ  ЗА  СВА  ВРЕМЕНА

Сећање на последње трзаје Другог светског рата кренула су у Општинској скупштини Уба, где су се заменик председника и потпредседник, Александар Јовановић Џајић и Никола Лукић, састали са председником СУБНОР-а Србије проф. др Миодрагом Зечевићем и чланом Председништва Душаном Чукићем.

У разговору је потврђено како и народ Тамнаве зна колико слобода нема цену, али је рат увек скупљи – од јулских устаничких дана 1941. до окончања окршаја са нацистима и квислинзима погинуло је преко 1100 људи.

Успомене на њих трају без прекида, па се и због тога, на Дан ослобођења, окупља народ на тргу у центру места и, генерацијски различит али истих осећања и поштовања за бесмртна дела, одаје пред споменицима вечну пошту партизанима кад и ратницима из Првог светског рата и страдалницима што су бранили родну груду у неком другачијем времену али из истих слободарских побуда.

Председник СУБНОР-а Србије је Општинској скупштини Уба доделио, у име организације са преко 100 хиљада чланова, повељу у знак признања за сарадњу и очувању антифашистичке традиције на коју наша земља и народ јесу и биће увек поносни.

Професор Зечевић је говорио и о низу препознатљивих и признатих акција на обнови битних квалитетних карактеристика и, тим поводом, све бројнијем прикључивању у активно чланство младе генерације и сличних и сродних удружења.

УВЕК  ЈЕДАН ТИМ

Представници општинске власти су дали до знања да имају добру сарадњу са месним СУБНОР-ом, а председник и секретар, Живорад Веселиновић и Богољуб Павловић, потврдили ту констатацију уз додатак да, са својих 400 чланова и уз оближњу Осечину, могу да се похвале како у ваљевском округу осећају право разумевање у локалним оквирима и сви делују, без обзира на политичку оријентацију, као један тим у општем интересу народа у свом крају.

На седници Општинског одбора, којој су присуствовали и гости из многих суседних општина, евоциране су успомене на дане у октобру 1944. кад је Уб у пробоју партизанских јединица ослобођен од непријатеља.

О томе је говорио и један од учесника те велике победе, сада председник Секције Прве пролетерске бригаде, Зденко Дупланчић из Београда, иначе и члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије. Тада млађани борац, који је од родног Сплита прешао трновити пут преко Босне, кроз Србију до Уба и није се потом скрасио у главном граду, наставио је са партизанским јединицама у освајању слободе у сваком кутку земље која је била под немачком, италијанском и квислиншком терористичком чизмом.

Скуп је топло поздравио и тренутак кад је председник СУБНОР-а Србије, проф. др Миодраг Зечевић, уручио Повељу СУБНОР организацији Уба за доприносе у ширењу и неговању традиције и због доброг рада, на чему је захвалио Живорад Васиљевић, председник Општинског одбора.

[nggallery id=59]
Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Уб

  • pedjaza каже:

    Valjevski kraj, kome i Ub pripada, poznat je po velikoj ratničkoj i oslobodilačkoj tradiciji i po slavnim borcima. Stanovnici ovog kraja, iz tog razloga, izuzetno cene tekovine NOR-a i antifašizma. To se vidi po odnosu predstavnika lokalne vlasti prema SUBNOR-u i obeležavanju dana oslobođenja, ali po brojnosti i aktivnosti lokalnog odbora SUBNOR-a u toj opštini.
    Prekaljeni borci čuvene Prve proleterske brigade imali su veoma ozbiljnog neprijatelja u borbama ta oslobođenje ovog kraja, ali su njihova upornost, borbenost i veština ratovanja učinile da uspešno prevaziđu sve teškoće i oslobode Ub od fašista i njihovih slugu. Time su ostavili neizbrisiv trag u vremenu, pa će ih se stoga i naredne generacije sa ponosom sećati i obeležavati velike datume prožete njihovom slavom.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.