Јајинци

ВЕЧНИ ПЛАМЕН КАО ОПОМЕНА

У Спомен-парку Јајинци, „после Јасеновца највећем српском граду под земљом“, где је током Другог светског рата ликвидирано више од 80.000 недужних жртава, Срба, Јевреја и Рома, одржан је традиционални „час незаборава“.

Окупило се где се окупилo око 4.000 грађана, државни врх са председником Томиславом Николићем на челу, дипломатски кор, покоји још живи заточеник Бањице, родбина сатрвених на том крвавом стратишту, бројни ратни ветерани, хиљаде младих житеља слободарског Београда и делегације више општина из Србије. Меморијални сусрет је, извођењем државне химне, отворио репрезентативни оркестар Гарде, а затим је испред споменика жртава германског осветничког безумља постављено десетак венаца, као и много букета цвећа.

Томислав Николић је истакао да смо сви „обавезни да чувамо успомену на страдања као вечни пламен. Никада не смемо заборавити како би жртве имале спокој и како се страхоте никад више не би поновиле“.

Бивши логораш Љубомир Зечевић је поручио свету антифашизма да „рецидиви нацифашистичке идеологије запљускују политичку позорницу многих земаља у Европи, при чему ни Србија није заобиђена. Екстремне групе десничара и реваншиста настоје да рехабилитују царство нацистичке бестијалности, у коме су владали слепило мржње, антисемитизам и ксенофобија и брутална репресија према политичким опонентима. Ту реваншистичку пошаст и тежњу за писањем нове историје Другог светског рата мора да заустави напредна демократска и антифашистичка јавност читавог света.“ Додао је како је сигуран да ће у том строју бораца бити и антифашисти из његове и свих потоњих генерација, заједно са младима којима припада будућност. Свој говор Зечевић је завршио  „поруком коју смо упутили свету из свих логора маја 1945 – на Дан освојене слободе: ФАШИЗАМ НИКАД ВИШЕ!

У снажном програму учествовали су Хор „Лола“ и балетски и драмски уметници.