САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 864226Укупно посета:
 • 2656032Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ПРАВЕ  СВУГДЕ  ТРАЖЕ

И на међународном плану СУБНОР Србије проширује сарадњу, а управо одржани конгрес ФИР у Софији потврдио је да праве свугде траже.

Посебно кад су у питању изворни борци против фашизма, који не одступају од славне традиције и у Другом светском рату имају, у оквиру непоколебљиве савезничке коалиције, јединствене и непорециве резултате у сламању окупаторских и квислиншких формација.

Ове констатације су резултат многобројних сусрета делегације СУБНОР-а у главном граду Бугарске.

У веома пријатељском разговору, са конкретним детаљима, продубљена је сарадња са Сверуском организацијом ветерана, чији је председник, иначе, изабран и за првог потпредседника ФИР и имати једну од кључних улога.

Посланик Државне думе Русије, доктор наука, генерал армије и својевремени начелник Генералштаба оружаних снага Руске Федерације, Михаил Мојсејев, веома афирмативно је говорио о нашем СУБНОР-у и у том смислу о пуној подршци и у оквиру даљих активности ФИР. Две организације, руска и српска, још ће више учврстити сарадњу.

Русија се, поред осталог, кандидовала и да наредни,17. конгрес ФИР буде у Москви, тим пре што се припрема грандиозна свечаност, 2015. године, поведом седам деценија победе над хитлеровском Немачком, па је прилика да се, истим поводом, сакупе и антифашисти како би анализирали рад и одредили даље путеве акција у интересу мира и прогреса.

У току свечаног дела 16 конгреса, проф др Миодраг Зечевић је уручио Повељу СУБНОР-а Србије Чавдару Стоименову, председнику Бугарског антифашистичког савеза, домаћина успешне организације. БАС је, иначе, дугогодишњи сарадник са разумевањем, у разним временима, нашег СУБНОР-а.

Праве овације у дворани су се проломиле кад је Повељу примио проф. др Велко Влканов, непоколебљиви европски и светски антифашиста, угледни академик и научни радник, искрени пријатељ Србије и српског народа.

Проф. др Миодраг Зечевић и Душан Чукић посебно су разговарали о конкретним договорима. Бугарску су заступали представници најужег руководства: Иван Сечанов, Марин Колонкин и Софија Пункас.

Уговорени су конкретни потези са Григоријем Федченком из Украјине, као и послаником Вадимом Колесниченком, чије су посебно намере да, кроз институције, спречи рехабилитацију фашистичких сарадника у прошлости о онемогући изједначавање са стварним борцима из времена Другог светског рата.

Разговарано је и са Пијетом Шоутеном и Јаном Клентоном из Холандије, Корнелијом Керт из Немачке, као и Леонардом Анималијем из Италије.

Бројна делегација из Грчке, коју су предводили председник Христос Тсинициолинис и потпредседник Гриориос Тоуглидис, потврдили су традиционално пријатељство и жељу да се сарадња са СУБНОР-ом Србије продужи на најефектнији начин.

   

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Међународна сарадња

 • pedjaza каже:

  Kongresi FIR- predstavljaju i izvrsnu priliku za bilateralne kontakte izmedju predstavnika boračkih i antifašistilkih organizacija raznih zemalja. Na taj način se produbljuje već ranije uspostavljena saradnja između njih, koja je osnov za jačanje uloge međunarodnog antifašističkog pokreta.
  Delagacija SUBNOR-a Srbije, na čelu sa prof. dr. Miodragom Zećevićem, je na vrlo praktičan način iskoristila odrđavanje 16. kodngresa FIR-a u Sofiji, za unapređenje saradnje sa Bugarskim antifašističkim savezom, ali i ta niz susreta sa predstavnicima istorodnih organizacija iz drugih zemalja. Taj duh prijateljstva i saradnje treba da prati i naredne generacije poklonika antifašističkih vrednosti.

 • Todor Pavlov каже:

  Ovo je još jedan od mnogobrojnih dokaza da je SUBNOR međunarodna priznata i poštovana antifašistička organizacija u celom svetu,sve pohvale treba upititi našem predsedniku prof dr Miodragu Zečeviću za njegov angažman i doprinos na ovome značajnom međunarodnom skupu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.