Међународна сарадња

ПРАВЕ  СВУГДЕ  ТРАЖЕ

И на међународном плану СУБНОР Србије проширује сарадњу, а управо одржани конгрес ФИР у Софији потврдио је да праве свугде траже.

Посебно кад су у питању изворни борци против фашизма, који не одступају од славне традиције и у Другом светском рату имају, у оквиру непоколебљиве савезничке коалиције, јединствене и непорециве резултате у сламању окупаторских и квислиншких формација.

Ове констатације су резултат многобројних сусрета делегације СУБНОР-а у главном граду Бугарске.

У веома пријатељском разговору, са конкретним детаљима, продубљена је сарадња са Сверуском организацијом ветерана, чији је председник, иначе, изабран и за првог потпредседника ФИР и имати једну од кључних улога.

Посланик Државне думе Русије, доктор наука, генерал армије и својевремени начелник Генералштаба оружаних снага Руске Федерације, Михаил Мојсејев, веома афирмативно је говорио о нашем СУБНОР-у и у том смислу о пуној подршци и у оквиру даљих активности ФИР. Две организације, руска и српска, још ће више учврстити сарадњу.

Русија се, поред осталог, кандидовала и да наредни,17. конгрес ФИР буде у Москви, тим пре што се припрема грандиозна свечаност, 2015. године, поведом седам деценија победе над хитлеровском Немачком, па је прилика да се, истим поводом, сакупе и антифашисти како би анализирали рад и одредили даље путеве акција у интересу мира и прогреса.

У току свечаног дела 16 конгреса, проф др Миодраг Зечевић је уручио Повељу СУБНОР-а Србије Чавдару Стоименову, председнику Бугарског антифашистичког савеза, домаћина успешне организације. БАС је, иначе, дугогодишњи сарадник са разумевањем, у разним временима, нашег СУБНОР-а.

Праве овације у дворани су се проломиле кад је Повељу примио проф. др Велко Влканов, непоколебљиви европски и светски антифашиста, угледни академик и научни радник, искрени пријатељ Србије и српског народа.

Проф. др Миодраг Зечевић и Душан Чукић посебно су разговарали о конкретним договорима. Бугарску су заступали представници најужег руководства: Иван Сечанов, Марин Колонкин и Софија Пункас.

Уговорени су конкретни потези са Григоријем Федченком из Украјине, као и послаником Вадимом Колесниченком, чије су посебно намере да, кроз институције, спречи рехабилитацију фашистичких сарадника у прошлости о онемогући изједначавање са стварним борцима из времена Другог светског рата.

Разговарано је и са Пијетом Шоутеном и Јаном Клентоном из Холандије, Корнелијом Керт из Немачке, као и Леонардом Анималијем из Италије.

Бројна делегација из Грчке, коју су предводили председник Христос Тсинициолинис и потпредседник Гриориос Тоуглидис, потврдили су традиционално пријатељство и жељу да се сарадња са СУБНОР-ом Србије продужи на најефектнији начин.