САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864318Укупно посета:
  • 2656169Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НОВИ  СТАРИ ПРЕДСЕДНИК

Међународна организација покрета отпора и антифашиста ФИР, на 16 конгресу одржаном у Софији, поново је поверила мандат Вилмошу Хантију из Мађарске.

У току пленарне седнице, председник проф.др Миодраг Зечевић је, уз опште одобравање делегата, уручио Повељу СУБНОР-а Србије Вилмошу Хантију за дугогодишњу сарадњу две респектабилне организације и настојање да у свету и међу народима овладају мир и разумевање и широки фронт антифашиста не дозволи ретроградне појаве у оквиру десничарских групација и милитаристичких амбиција које прете планети.

Проф.  Миодраг Зечевић је имао и, уз члана Председништва Душана Чукића, посебан разговор, на крају конгреса ФИР, са Вилмошем Хантијем.

Детаљно су размењана искуства о досадашњим и будућим заједничким акцијама у интересу антифашизма и мира, али и о месту и улози СУБНОР-а из земље која је преживела бруталну агресију НАТО и поред тога што 19 чланица са европског континента није имало одобрење Савета безбедности, једино надлежног да решава о ратним операцијама. Тиме су на фрапантан начин нарушени међународно право и Повеља ОУН, а Србији нанете ненадокнадиве људске жртве и гигантска материјална штета.

У том тренутку, 1999. године, Србија је, једина са европског континента, ушла у списак од 33 страдалника којима је савремена војна и слична машинерија САД и савезника, под недоказаним и вишезначним измишљеним оптужбама, претрпела свакодневне нападе ракетама углавном испуњеним уранијумом.

СУБНОР Србије ће, уз помоћ бројног чланства, подржавати напоре да се агресија никад и ником, без обзира на то о којем се региону света ради, не дозволи или оправдава, тим пре што звецкање оружјем и претње не престају. Улога организација попут ФИР је због тога значајна и осмишљене акције морају да оправдају и само постојање.

Новоозабрани председник ФИР, чије је седиште у Берлину, потврдио је задовољство што се СУБНОР Србије пуним капацитетом укључио и у овај сегмент своје међународне активности и, у исто време, подсетио и на сарадњу коју је Мађарска, као сусед Србије, имала и треба да има док је и он био на челу сличне организације у Будимпешти.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Софија

  • pedjaza каже:

    Podsećanje na NATO agresiju na kongeresu FIR-a je veoma značajno, budći da se radi o događaju iz bliže prošlosti, u kome je, za razliku od Drugog svetskog rata, naša zemlja bila sama. Sasvim je logično da predstavnici članica FIR-a imaju negativan stav prema toj agresiji, jer ona nije bila u duhu ciljeva koje ove organizacije imaju. Borba protiv fašizma, kao trajni zdatak svih slobodljubivih ljudi sveta, svakako podrazumeva i borbu protiv agresija vojnih saveza i velesila na nedužne i bespomoćne građane bilo gde u svetu. Dobro je da SUBNOR ima sve veći broj članova, ali svi želimo da novi članovi budu poštovaoci NOR-a, a ne učesnici nekih ratova, kojih je na ovim prostorima tokom 20. veka bilo i previše.

  • Todor Pavlov каже:

    Sve pohvale za našeg predesnika gospodina prof dr Miodraga Zečevića za njegova zalaganja i učešće na ovome skupu takođe bih se nadovezao na ovaj tekst po pitanju agresije NATO pakta i drugih NATO država na Saveznu Republiku Jugoslaviju,dodao bi samo da je taj čin tih NATO članica nad Jugoslavijom je bio kukavički čin koji je bio usuprotnosti sa međunarodnim pravom i koji je vid savremene fašističke agresije i savremenog porobljavanje malih i nemoćnih država koje neće da budu kolonizovane od strabne SAD-a i drugig zapadnih država.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.