Софија

НОВИ  СТАРИ ПРЕДСЕДНИК

Међународна организација покрета отпора и антифашиста ФИР, на 16 конгресу одржаном у Софији, поново је поверила мандат Вилмошу Хантију из Мађарске.

У току пленарне седнице, председник проф.др Миодраг Зечевић је, уз опште одобравање делегата, уручио Повељу СУБНОР-а Србије Вилмошу Хантију за дугогодишњу сарадњу две респектабилне организације и настојање да у свету и међу народима овладају мир и разумевање и широки фронт антифашиста не дозволи ретроградне појаве у оквиру десничарских групација и милитаристичких амбиција које прете планети.

Проф.  Миодраг Зечевић је имао и, уз члана Председништва Душана Чукића, посебан разговор, на крају конгреса ФИР, са Вилмошем Хантијем.

Детаљно су размењана искуства о досадашњим и будућим заједничким акцијама у интересу антифашизма и мира, али и о месту и улози СУБНОР-а из земље која је преживела бруталну агресију НАТО и поред тога што 19 чланица са европског континента није имало одобрење Савета безбедности, једино надлежног да решава о ратним операцијама. Тиме су на фрапантан начин нарушени међународно право и Повеља ОУН, а Србији нанете ненадокнадиве људске жртве и гигантска материјална штета.

У том тренутку, 1999. године, Србија је, једина са европског континента, ушла у списак од 33 страдалника којима је савремена војна и слична машинерија САД и савезника, под недоказаним и вишезначним измишљеним оптужбама, претрпела свакодневне нападе ракетама углавном испуњеним уранијумом.

СУБНОР Србије ће, уз помоћ бројног чланства, подржавати напоре да се агресија никад и ником, без обзира на то о којем се региону света ради, не дозволи или оправдава, тим пре што звецкање оружјем и претње не престају. Улога организација попут ФИР је због тога значајна и осмишљене акције морају да оправдају и само постојање.

Новоозабрани председник ФИР, чије је седиште у Берлину, потврдио је задовољство што се СУБНОР Србије пуним капацитетом укључио и у овај сегмент своје међународне активности и, у исто време, подсетио и на сарадњу коју је Мађарска, као сусед Србије, имала и треба да има док је и он био на челу сличне организације у Будимпешти.