Реч проф.др Миодрага Зечевића

РАТ  СЕ  РАТОМ  НЕ  СМИРУЈЕ

На конгресу ФИР у Софији са великом пажњом је прихваћен говор шефа делегације СУБНОР-а Србије, проф. др Миодрага Зечевића.

Портал СУБНОР објављује, због настојања да и нашу јавност у потпуности обавести о иступању представника борачке организације на изузетно значајном међународном скупу, реч председника Зечевића у целости.

”СУБНОР Србије има – желим само да  информишем како бисмо се боље разумели – преко 100.000 чланова у општинама и градовима повезаних у јединствену организацију.

Ми смо нестраначка антифашистичка и хуманитарна организација усмерена према држави а не политичким партијама. Чланови су борци из народноослободилачке епопеје током Другог светског рата, учесници одбране од НАТО агресије на Србију и СРЈ 1999. године, њихови потомци, поштоваоци и сви људи  који баштине традицију, наше антифашистичке, партизанске, националне одбрамбене и солободилачке борбе.

Традиција, социјално-здравствена заштита бораца и инвалида, међународна сарадња, информативно-издавачка и научна делатност, правно-организациона и кадровска изградња организације и поверена јавна овлашћења су оквир и послови којима се СУБНОР Србије бави. Захваљујући свему томе, имамо тако бројно чланство, а због делатности разгранате и угледа непрестано нам приступају, као колективни део организације, многа удржења попут инвалидских, извиђачких и сличних, а затим, на истој основи, специјализована за разне области попут форума за равноправност и сарадњу народа или клубови адмирала и генерала. Толико, укратко, о нама.

У  СВЕТУ  СУ  НЕПОВОЉНИ  УСЛОВИ

Састали смо се у главном граду пријатељске Бугарске у веома неповољним условима на међународној сцени.

Својевремено су, окончањем ”хладног рата”, мирољубиви народи, посебно они што по броју становника и територији, без обзира на прокламоване тврдње да је равноправност, бар у оквиру Повеље ОУН, свима загарантована, поверовали да ће одлучивати бар о сопственој судбини. Засијала је идеја мирољубивости и разумевања, али су се наде, попут мехура од сапунице, убрзо распрснуле.

Сада, ето, живимо у ери нових свакодневних ратова, исцрпљујућих, немилосрдних, заснованих на снази оружја, уз кршења свих међународних прописа о хуманости и људским правима, неповредивости граница, суверенитета, завладало је безвлашће, успостављање прописа према вољи јаких да по свом укусу смењују и васпостављају власти и у интересу капитала и свемогућих олигарха проширују и присвајају туђе зоне пребогатим природним и осталим благом.

У истом склопу и из истих побуда расте трка у наоружавању, милијарде најцењенијих валута одлазе у трезоре индустрија смрти, а за то време огроман део планете умире од глади и болести које често и вештачки шире у лабораторијама где тобожњи мудри људи смишљају и шире тезу како нема хране бар за трећину садашње популације у свету!

Јасно је свакој нормалној средини колико су такве идеје монструозне, али нема, на жалост, адекватног и смирујућег одговора, већ се приступа, нарочито задњих година, јавном наоружавању терориста на готово свим континентима и, као модел понашања на светском плану, све чећше примењују војне интервенције против појединих суверених држава и легалних власти у њима у име измишљених хуманитарних побуда и наводне опасности оних који ће, са безбедне удаљености, засути ”непослушне” хиљадама смртоносних ракета често напуњених и уранијумом.

ИСКУСИЛИ  СМО  БРУТАЛНОСТИ  АГРЕСИЈЕ

И наша делегација долази, познато је, из земље коју је на исти начин и по идентичном поступку, изнебуха, без најаве и одобрења Савета безбедности ОУН, била 1999.године читавих 78 дана брутално бомбардована. Убијено је преко две хиљаде цивила, више хиљада онеспособљено до краја живота, уништена је целокупна привреда, мостови, путеви, телекомуникације, далеководи, школе и болнице, дечји вртићи, библиотеке, пијаце, домови културе, све је одлетело у неповрат, остала је еколошка пустош.

Многи делови Србије засути су бомбама од осиромашеног уранијума, од којих сваке године на десетине хиљада људи обољева и умиреод рака и леукемије.

Туристички водичи и дан-данас показују у турама придошлицама из иностранства остатке велелепних и за европску баштину изузетних здања у рушевинама осталих после хуманитарне акције ”Милосрдни анђео” у извођењу НАТО, не само у Београду.

Прича се наставља. На исти начин. Најпре креће пропагандна машинерија. Средства такође иста, гомиле исфабрикованих лажи о диктатурама, опасностима по регион или шире, масовним прогонима или убиствима на националној или верској основи, у томе учествују опсежно и без устезања тзв. невладине организације по правилу финансиране из истих извора, економски притисак кроз немилосрдне санкције уз колективно учешће свих савезника у акцији, онда следе договори војних штабова унапред спремних за немилосрдну одмазду док се циљ не постигне.

Свеколико досадашње искуство показује да једнострано примењивање грубе силе у међународним односима никад и нигде није решило било какав проблем. У разним деловима света постоји у народу изрека да притиснуто скаче јаче, па су и бомбардовања и санкције  удружених силних држава према увек мањим и по војном и привредним потенцијалима слабијим, доказивала да се проблем увеличавао или попут бумеранга враћао у истој или сличним срединама.

САМО  МИР  И ПОШТЕНИ  ДОГОВОРИ

Рат се ратом не смирује. То борци, нарочито антифашисти, најбоље знају.

Дубоко смо уверени да сви неспоразуми могу да се реше само мирним и поштеним договорима, политичким и дипломатским средствима, уз стриктно поштовање међународног права и Повеље Уједињених нација.

Неопходно је најшире повезивање и најширег антиратног и антифашистичког покрета, у којима видимо и кључну улогу наше организација, свих нас учлањених у ФИР, да би завладали истински услови за мир, равноправност и сарадњу међу народима и државама, престало звецкање оружјем, утихнули бубњеви бога Марса и свака следећа генерација била сигурна за будућност.

У томе је и због тога велики значај овог конгреса у који СУБНОР Србије поклања велике наде и свим срцем и знањем, са читавим својим великим чланством, даће допринос да мир и безбедност за сваког појединачно и цео свет завлада на принципима међународног права и срећније будућности обесправљених народа и нација у целини и у сваком кутку планете – рекао је проф. др Миодраг Зечевић, шеф делегације СУБНОР-а Србије, на конгресу ФИР у Софији.