Време садашње

СТАРЕ  ЋУДИ  У  НОВОМ  РУХУ

У Европи, али и, на жалост, у осталим деловима планете, није реткост да су у налету разне десничарске организације чија се делатност своди на величање ретроградних фашистичких назора нациста хитлеровске Немачке и њихових верних помагача у квислиншким срединама за време Другог светског рата.

Оваква констатација је заснована на основу дебате и докумената Шеснаестог конгреса ФИР, Међународне федерације покрета отпора и антифашиста, који је два дана заседао у Софији и енергично се заложио у прилог мира, разумевања, сарадње, социјалне правде, решавања криза путем политичког дијалога и дипломатским средствима уместо наметања тобожње демократије уз бајонете и ракетне нападе удружених војних сила у обесним богатим земљама.

На скупу у главном граду Бугарске, поред представника близу 40 држава са преко 400 учесника, суделовала је и делегација СУБНОР-а Србије са председником проф.др Миодрагом Зечевићем и чланом Председништва Душаном Чукићем.

УЗАЛУДНО  ЛЕЧЕ  ПОРАЗЕ

Седиште ФИР-а је, иначе, у Берлину, а мото заседања био је и у садајеству са припремама за наредне јубилеје везане у свакој средини за славну епопеју народноослободилачке борбе и активни отпор окупаторској солдатески и коначни слом фашиста 1945.године.

У времену садашњем сведоци смо како пропагадна политичка машинерија систематски упорно крчми старе назадне идеје у привидно новом руху, при чему накнадно изђикали десничари поступцима представљају реалну опасност по мир захваљујући и властима у појединим државним оквирима искривљујући историјску истину и, фалсификовањем оног што је више пута чињенички утврђенo доказима, лече сопствене евидентне поразе накнадним тобожњим сазнањима – речено је на Конгресу ФИР у Софији – да је, рецимо, комунизам нанео исто толико штете човечанству као и фашизам!

Делегати из више држава су таква ”тумачења” назвали политичком фарсом, али се у исто време заложили за достојан и аутентичан одговор и указивање на погубне последице фабриковања инструираних наводних експерата који спремно служе погрешној идеологији гарнитура са претензијама да овладају и загосподаре и благом и животима милијарди људи.

Покушаји такве врсте, без обзира на ширину, осуђени су на неуспех, али борци – антифашисти указују и на политичке злоупотребе посебно видљиве у земљама које су својевремено биле покорни чланови Варшавског договора и међу новоформираним државним заједницама у Прибалтику после распада Совјетског Савеза и садашње нецивилизовано понашање према посебно споменицима палих војника у биткама са фашистима у врема ослобађања Европе.

ИСТИНА СЕ МОРА ВРАТИТИ У УЏБЕНИКЕ

Респектабилна организација ФИР посебно тражи да се сместа у школске уџбенике врати истина о Другом светском рату, јер су савремени ревизионисти успели већ да ”напишу”, уз благослов политичких и просветних власти, да се младој генерацији створи искривљена слкка о томе шта се од 1941.до 1945. године збивало и  антифашисте,истинске борце за слободу и против окупатора, у неким срединама чак изједначе са у основи маргиналним групацијама колабораната и активних учесника у пљачкама и убиствима невиних људи.

Конгрес у Софији дао је и пуну подршу настојањима да се у разним регионима света зауставе ратна крвопролића, спрече наметнути грађански и верски сукоби, претња војним акцијама и ракетним бомбардовањима попут оних у вези са Сиријом и у другим сличним примерима.

ФИР се залаже, у исто време, за Европу у којој неће бити заборављена историја славне антифашистичке борбе и запостављена традиција и монументалне светиње као светионици времена у којем су извојевани слобода и неприкосновено право да сваки човек буде свој на своме.

Учесници 16. Конгреса су са разумевањем прихватили речи шефа делегације СУБНОР-а Србије.

Проф.др Миодраг Зечевић је, између осталог, подсетио како је наша земља сведок грубе агресије НАТО и да и због тога са посебним осећањима прати шта се збива на светској сцени:
”Рат се ратом не смирује. То борци, нарочито антифашисти, најбоље знају.

Сви неспоразуми могу да буду решени само мирним и поштеним договорима, политичким и дипломатским средствима, уз стриктно поштовае међународног права и Повеље ОУН.

Неопходно је најшире повезивање и најширег антиратног и антифашистичког покрета, у којима видимо и кључну улогу наше организације, свих нас учлањених у ФИР, да би завладали истински услови за мир, равноправност и сарадњу међу народима и државама, престало звецкање оружјем, утихнули бубњеви бога Марса и свака следећа генерација била сигурна за будућност”.

ГОВОР ПРОФ.ДР МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ У ЦЕЛОСТИ ДА ПРОЧИТАТЕ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”РАТ СЕ РАТОМ НЕ СМИРУЈЕ”.

Делегати конгреса положили су и цвеће на гроб великог антифашисте и револуционара Георги Димитрова, његову родну кућу, као и обишли више значајних споменика културе у Софији.