САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864221Укупно посета:
  • 2656024Укупно прегледа:
  • 5Тренутно посетилаца:

СТАРЕ  ЋУДИ  У  НОВОМ  РУХУ

У Европи, али и, на жалост, у осталим деловима планете, није реткост да су у налету разне десничарске организације чија се делатност своди на величање ретроградних фашистичких назора нациста хитлеровске Немачке и њихових верних помагача у квислиншким срединама за време Другог светског рата.

Оваква констатација је заснована на основу дебате и докумената Шеснаестог конгреса ФИР, Међународне федерације покрета отпора и антифашиста, који је два дана заседао у Софији и енергично се заложио у прилог мира, разумевања, сарадње, социјалне правде, решавања криза путем политичког дијалога и дипломатским средствима уместо наметања тобожње демократије уз бајонете и ракетне нападе удружених војних сила у обесним богатим земљама.

На скупу у главном граду Бугарске, поред представника близу 40 држава са преко 400 учесника, суделовала је и делегација СУБНОР-а Србије са председником проф.др Миодрагом Зечевићем и чланом Председништва Душаном Чукићем.

УЗАЛУДНО  ЛЕЧЕ  ПОРАЗЕ

Седиште ФИР-а је, иначе, у Берлину, а мото заседања био је и у садајеству са припремама за наредне јубилеје везане у свакој средини за славну епопеју народноослободилачке борбе и активни отпор окупаторској солдатески и коначни слом фашиста 1945.године.

У времену садашњем сведоци смо како пропагадна политичка машинерија систематски упорно крчми старе назадне идеје у привидно новом руху, при чему накнадно изђикали десничари поступцима представљају реалну опасност по мир захваљујући и властима у појединим државним оквирима искривљујући историјску истину и, фалсификовањем оног што је више пута чињенички утврђенo доказима, лече сопствене евидентне поразе накнадним тобожњим сазнањима – речено је на Конгресу ФИР у Софији – да је, рецимо, комунизам нанео исто толико штете човечанству као и фашизам!

Делегати из више држава су таква ”тумачења” назвали политичком фарсом, али се у исто време заложили за достојан и аутентичан одговор и указивање на погубне последице фабриковања инструираних наводних експерата који спремно служе погрешној идеологији гарнитура са претензијама да овладају и загосподаре и благом и животима милијарди људи.

Покушаји такве врсте, без обзира на ширину, осуђени су на неуспех, али борци – антифашисти указују и на политичке злоупотребе посебно видљиве у земљама које су својевремено биле покорни чланови Варшавског договора и међу новоформираним државним заједницама у Прибалтику после распада Совјетског Савеза и садашње нецивилизовано понашање према посебно споменицима палих војника у биткама са фашистима у врема ослобађања Европе.

ИСТИНА СЕ МОРА ВРАТИТИ У УЏБЕНИКЕ

Респектабилна организација ФИР посебно тражи да се сместа у школске уџбенике врати истина о Другом светском рату, јер су савремени ревизионисти успели већ да ”напишу”, уз благослов политичких и просветних власти, да се младој генерацији створи искривљена слкка о томе шта се од 1941.до 1945. године збивало и  антифашисте,истинске борце за слободу и против окупатора, у неким срединама чак изједначе са у основи маргиналним групацијама колабораната и активних учесника у пљачкама и убиствима невиних људи.

Конгрес у Софији дао је и пуну подршу настојањима да се у разним регионима света зауставе ратна крвопролића, спрече наметнути грађански и верски сукоби, претња војним акцијама и ракетним бомбардовањима попут оних у вези са Сиријом и у другим сличним примерима.

ФИР се залаже, у исто време, за Европу у којој неће бити заборављена историја славне антифашистичке борбе и запостављена традиција и монументалне светиње као светионици времена у којем су извојевани слобода и неприкосновено право да сваки човек буде свој на своме.

Учесници 16. Конгреса су са разумевањем прихватили речи шефа делегације СУБНОР-а Србије.

Проф.др Миодраг Зечевић је, између осталог, подсетио како је наша земља сведок грубе агресије НАТО и да и због тога са посебним осећањима прати шта се збива на светској сцени:
”Рат се ратом не смирује. То борци, нарочито антифашисти, најбоље знају.

Сви неспоразуми могу да буду решени само мирним и поштеним договорима, политичким и дипломатским средствима, уз стриктно поштовае међународног права и Повеље ОУН.

Неопходно је најшире повезивање и најширег антиратног и антифашистичког покрета, у којима видимо и кључну улогу наше организације, свих нас учлањених у ФИР, да би завладали истински услови за мир, равноправност и сарадњу међу народима и државама, престало звецкање оружјем, утихнули бубњеви бога Марса и свака следећа генерација била сигурна за будућност”.

ГОВОР ПРОФ.ДР МИОДРАГА ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ У ЦЕЛОСТИ ДА ПРОЧИТАТЕ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”РАТ СЕ РАТОМ НЕ СМИРУЈЕ”.

Делегати конгреса положили су и цвеће на гроб великог антифашисте и револуционара Георги Димитрова, његову родну кућу, као и обишли више значајних споменика културе у Софији.

        

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Време садашње

  • pedjaza каже:

    Mnoge desničarske, profašističke i neonacističke organizacije u Evropi i svetu nastoje da faslifikovanjem istorije potpuno negiraju značaj antifašističke borbe. Na razne načine pokušavaju da promovišu povampirene ideje fašizma, počevši od toga da tvrde kako je komunizam čovečanstvu naneo istu štetu kao i fašizam, pa čak do toga da sebe predstave kao antifašiste, a svoju zacelo fašističku ideologiju predstave kao patriotsku i dobronamernu. Međutim, sami sebe demantuju izazivanjem različitih oblika nasilja i neposrednim učešćem u njemu. Pod plaštom borbe za neka prava i protiv nekih devijacija u društvu, oni verifikuju pogubnost svojih ciljeva. Posle svih nedaća koje smo preživeli od strane aktera fašističke ideologiije, treba da budemo sasvim otvoreni i da nazovemo te destruktivne organizacije pravim imenima, a ne da pod parolom slobode političkog udruživanja i organizovanja građana, kao i slobode mišljenje i njegovog javnog izražavanja, dopustimo da fašističke organizacieje novog doba slobodno deluju. Njihovo delovanje može veoma skupo koštati sve nas, pa i njih same i ako mnogi od njih toga nisu ni svesni. Ipak, naša dužnost je da od fašizma štitimo sve, pa čak i one koji svesno ili nesveno prizivaju povratak te ideologije u nekom obliku.

  • Todor Pavlov каже:

    Svakako bi se složio u gore navedenom tekstu da treba da se vrati u istorijske učbenike sve one istorijske činjenice i istorijske tvrdnje koje su bile izbrisane devedesetih godina prošlog veka u bivšim komunističkim-socijalističkim državama takođe se slažem sa našim predsednikom da građani Srbije redovno prate zbivanje i dograđanja u svetu i vojne intervencije jer su emotivno vezani kako žrtve te iste NATO vojno političke alijanse.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.