Ужице

СПОМЕНИКУ ЈЕ МЕСТО НА ТРГУ

Из листа „Вести“, који излази у Ужицу, преносимо обраћање везано за широку акцију покренуту да се на централном градском тргу врати споменик председнику Југославије и маршалу Јосипу Брозу Титу, без законске и одлуке надлежних власти уклоњеног 1991.године.

Овај портал је већ неколико пута објављивао написе о акцији, а сада – преносећи из ужичких „Вести“ захтев бораца Друге пролетерске бригаде – додајемо да се очекује, у прикупљању потписа, још значајнија акција свих грађана уз несебичну и енергичну помоћ локалних органа СУБНОР-а и свих антифашистичких и прогресивних партија и појединаца којима је стало да се потврди непорецива истина о славној народноослободилачкој борби и улози партизана у оквиру светске коалиције против фашистичке армаде у Другом светском рату.

Текст из листа „Вести“ преносимо у целости.

„Секција бораца Друге пролетерске бригаде који живе у Београду, њихови потомци и поштоваоци Народноослободилачке борбе и Јосипа Броза Тита, врховног команданта Народноослободилачке војске и председника СФРЈ, упознати су са акцијом борачке организације Ужица за скупљање потписа грађана Ужица да се споменик маршала Тита врати из дворишта Народног музеја на Трг партизана где се налазио 30 година. Ми ту  племениту акцију подржавамо и солидаришемо се са ужичким одбором бораца.

Враћање Титовог споменика на Трг партизана представља цивилизацијси и културни чин. Та акција ће умањити поделе међу грађанима Ужица и Србије.

Без Тита нема антифашизма у Србији.

Ово наше обраћање потписују борци: Даница Милосављевић, Милисав Миса Лукић, Пантелија Прокић, Микула Терзић, Миодраг Солдовић, Љубинко Калушевић, Јован Радовановић, Ђорђе Бујак, Зага Антуновић, Борисав Домановић Бруцош, Зора Крагуљац, Зора Никезић, Петар Вишњић; Јован Сремчевић, Младенко Цолић, Војислав Бабовић, Петар Прусац; потомци и поштоваоци ослободилачке борбе: Дојчило Радојевић, Срећко Николић, Милан Жижовић, Мишо Калушевић, Иван и Александар Терзић, Данило Радовановић, Нина и Урош Богдановић, Зоран и Иван Поњавић, Мирољуб Васић, Иван Матовић, Јелица Миловановић, Венцеслав Глишић, Зоран Р.Ковачевић, Младен Качавенда, Братислав Храстински, Гордана Вулић, Милија Кнежевић, Милија Мишовић, Милош Богићевић, Владимир Лакићевић…

Овом нашем обраћању придружују се Клуб генерала и адмирала Србије, и Удружење Ужичана који живе у Београду.

За Секцију Друге пролетерске бригаде: Јован РАДОВАНОВИЋ, председник, Ђорђе БУЈАК, потпредседник