САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 864221Укупно посета:
 • 2656026Укупно прегледа:
 • 5Тренутно посетилаца:

СПОМЕНИКУ ЈЕ МЕСТО НА ТРГУ

Из листа „Вести“, који излази у Ужицу, преносимо обраћање везано за широку акцију покренуту да се на централном градском тргу врати споменик председнику Југославије и маршалу Јосипу Брозу Титу, без законске и одлуке надлежних власти уклоњеног 1991.године.

Овај портал је већ неколико пута објављивао написе о акцији, а сада – преносећи из ужичких „Вести“ захтев бораца Друге пролетерске бригаде – додајемо да се очекује, у прикупљању потписа, још значајнија акција свих грађана уз несебичну и енергичну помоћ локалних органа СУБНОР-а и свих антифашистичких и прогресивних партија и појединаца којима је стало да се потврди непорецива истина о славној народноослободилачкој борби и улози партизана у оквиру светске коалиције против фашистичке армаде у Другом светском рату.

Текст из листа „Вести“ преносимо у целости.

„Секција бораца Друге пролетерске бригаде који живе у Београду, њихови потомци и поштоваоци Народноослободилачке борбе и Јосипа Броза Тита, врховног команданта Народноослободилачке војске и председника СФРЈ, упознати су са акцијом борачке организације Ужица за скупљање потписа грађана Ужица да се споменик маршала Тита врати из дворишта Народног музеја на Трг партизана где се налазио 30 година. Ми ту  племениту акцију подржавамо и солидаришемо се са ужичким одбором бораца.

Враћање Титовог споменика на Трг партизана представља цивилизацијси и културни чин. Та акција ће умањити поделе међу грађанима Ужица и Србије.

Без Тита нема антифашизма у Србији.

Ово наше обраћање потписују борци: Даница Милосављевић, Милисав Миса Лукић, Пантелија Прокић, Микула Терзић, Миодраг Солдовић, Љубинко Калушевић, Јован Радовановић, Ђорђе Бујак, Зага Антуновић, Борисав Домановић Бруцош, Зора Крагуљац, Зора Никезић, Петар Вишњић; Јован Сремчевић, Младенко Цолић, Војислав Бабовић, Петар Прусац; потомци и поштоваоци ослободилачке борбе: Дојчило Радојевић, Срећко Николић, Милан Жижовић, Мишо Калушевић, Иван и Александар Терзић, Данило Радовановић, Нина и Урош Богдановић, Зоран и Иван Поњавић, Мирољуб Васић, Иван Матовић, Јелица Миловановић, Венцеслав Глишић, Зоран Р.Ковачевић, Младен Качавенда, Братислав Храстински, Гордана Вулић, Милија Кнежевић, Милија Мишовић, Милош Богићевић, Владимир Лакићевић…

Овом нашем обраћању придружују се Клуб генерала и адмирала Србије, и Удружење Ужичана који живе у Београду.

За Секцију Друге пролетерске бригаде: Јован РАДОВАНОВИЋ, председник, Ђорђе БУЈАК, потпредседник

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Ужице

 • pedjaza каже:

  Očekujem da će u najskorije vreme biti ispunjena želja mnogih užičana i da će se spomenik Tita vratiti na mesto, s kojeg je 1991. godine bio skolonjen na nezakonit način.
  Protekle godine teškog života, prožete siromaštvom, visokom nezaposlenošću, sveopštom besparicom, razaranjem privrednog sistema države i brojnim drugim nedaćama, učinile su da mnogi ljudi shvate koliko je bila velika uloga Josipa Broza Tita, kako u NOR-u, tako i u posleratnoj obnovi i izgradnji Jugoslavije, a pogotovo impresivnog napretka u industriji, ekonomsko-socijalnim pravima i spoljnoj politici.
  Sa Titom i SKJ stigli smo na sam svetski vrh. Bili smo, i ako po broju stanovnika i veličini teritorije mala država, jedna od najuglednijih i najuticajnih zemalja u svetu.
  Imajući sve to u vidu, Tito je zaista zaslužio da se njegov spomenik nalazi u centru Užica, grada koji je u jesen 1941. bio sedište Vrhovnog štaba NOV i POJ, Centralnog komiteta KPJ i centar prve veće slobodne teritorije u Evropi, poznate pod nazivom “Užička republika”.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.