Зајечар

ИСТИ СТРОЈ СЛОБОДАРА

У Зајечару су, у организацији Скупштине града и Градског одбора СУБНОР-а, обележена два значајна датума.

Дан учесника ратова од 1990. до 1999. године, из Зајечарског гарнизона, традиционално је слављен на споменику погинулим борцима. У присуству представника Скупштине града, СУБНОР-а, породица погинулих бораца и осталих грађана, говорио је Јово Бенцун, секретар ГО СУБНОР-а Зајечар, који је нагласио да су 7. октобра 1991 године прве јединице резервиста ЈНА из Зајечарског гарнизона кренуле у Источну Славонију, да би одбраниле суверенитет, територијалну целокупност и уставни поредак тадашње СФР Југославије. Управо зато се 7. октобар обележава као дан свих бораца из Зајечара, који су као припадници ЈНА и ВЈ учествовали у ратовима током деведесетих година прошлог века.

На Спомен-костурници у Зајечару обележен је дан коначног ослобођења града у Другом светском рату. Присуствовали су и представник Амбасаде Руске Федерације у Србији, Валентин Кољасев, ученици основних школа, и више грађана.

Интониране су химне Руске Федерације и Републике Србије. Потом су евоциране успомене на догађања у Зајечару од 1941. године до коначног ослобођења 1944. године.

Иначе, поред припадника НОВЈ, на месту где је Спомен-костурница, почивају и посмртни остаци 1226 припадника Црвене армије, који су изгубили живот у борбама за ослобођење Тимочке Крајине. Жртвама фашистичког терора од 1941. до 1945. године, као и погинилим официрима, подофицирима и војницима Црвене армије, одата је дужна пошта.

На спомен плочу жртвама фашистичког терора, венце су положиле делегације Скупштине града и ГО СУБНОР-а, а на спомен плочу погинулим припадницима Црвене армије делеагције Скупштине града и Амбасаде Руске федерације у Србији.

После тога, у просторијама ГО СУБНОР-а Зајечар, приређен је пријем за представника Руске амбасаде, председник ГО СУБНОР-а, Драгољуб Николић, уручио је књиге о историји СУБНОР-а, борцима НОР-а из Тимочке Крајине и припадницима ВЈ из овог краја, који су учествовали у одбрани СРЈ од НАТО агресије 1999. године. Председник Секције потомака бораца ратова од 1912. до 1918. године, Недељко Митић, уручио је госту из Русије књигу о борцима Тимочке Крајине у балканским ратовима и Првом светском рату.