САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826876Укупно посета:
  • 2580833Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ПРАВИ ОСЛОНАЦ АНТИФАШИЗМА

Партизанска и народноослободилачка борба у Србији током Другог светског рата признати су и доказани део јединственог антифашистичког отпора у поробљеној Европи и део победничке савезничке коалиције која је сломила хитлеровску фашистичку армаду и њене помагаче у домаћим редовима.

Председништво СУБНОР-а Србије ће, у оквиру обележавања 70.годишњице НОП-а у нашој држави, организовати 29. октобра у Београду дебату за округлим столом о народоослободилачком покрету у Србији током 1942. и 1943. године. Биће то, у ствари, наставак стручне, научне расправе о тој теми од почетка  свеопштег устанка после партизанских хитаца испаљених 7. јула 1941. у Белој Цркви на припаднике квислиншке власти.

Задатак поменутог, иначе репрезентативног, скупа биће да сумира досадашње историографске резултате и понуди нова истраживачка сазнања. Народноослободилачки покрет у Србији је део европског антифашистичког покрета и самим тим представља целину са слободарским традицијама у свету.

Округли сто, у организацији Председништва СУБНОР-а Србије, одржаће се у Београду, у сали на првом спрату, на Савском тргу бр. 9.

На скуп је позвано преко двадесет истакнутих научних и других познавалаца народноослободилачке борбе и антифашистичког отпора у нашој земљи и сви су већ потврдили учешће.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Годишњице

  • pedjaza каже:

    Uključivanjem eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, antifašistička borba partizana će konačno dobiti i relavantnu naučnu ocenu. Time će se staviti tačka na različita politička i ideološka tumačenja uloge pojedinih vojnih formacija, u pogledu njihovog antifašističkog karaktera.
    Time će stavovi SUBNOR-a kao najveće antifašistike organizacije u Srbiji i na Balkanu, dobiti valorizaciju i sa naučnog aspekta, a imajući u vidu članstvo SUBNOR-a u medjunarodnim organizacijama antifašista i bivših boraca, svakako će imati odjek i u široj međunarodnoj javnosti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.