Годишњице

ПРАВИ ОСЛОНАЦ АНТИФАШИЗМА

Партизанска и народноослободилачка борба у Србији током Другог светског рата признати су и доказани део јединственог антифашистичког отпора у поробљеној Европи и део победничке савезничке коалиције која је сломила хитлеровску фашистичку армаду и њене помагаче у домаћим редовима.

Председништво СУБНОР-а Србије ће, у оквиру обележавања 70.годишњице НОП-а у нашој држави, организовати 29. октобра у Београду дебату за округлим столом о народоослободилачком покрету у Србији током 1942. и 1943. године. Биће то, у ствари, наставак стручне, научне расправе о тој теми од почетка  свеопштег устанка после партизанских хитаца испаљених 7. јула 1941. у Белој Цркви на припаднике квислиншке власти.

Задатак поменутог, иначе репрезентативног, скупа биће да сумира досадашње историографске резултате и понуди нова истраживачка сазнања. Народноослободилачки покрет у Србији је део европског антифашистичког покрета и самим тим представља целину са слободарским традицијама у свету.

Округли сто, у организацији Председништва СУБНОР-а Србије, одржаће се у Београду, у сали на првом спрату, на Савском тргу бр. 9.

На скуп је позвано преко двадесет истакнутих научних и других познавалаца народноослободилачке борбе и антифашистичког отпора у нашој земљи и сви су већ потврдили учешће.