САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854592Укупно посета:
  • 2640206Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗА БОРЦЕ НЕМА ОДМОРА

На величанственом Тргу града на Тиси у Бечеју, свечано је обележен Дан ослобођења од фашизма и терора за време Другог светског рата.

Одјекивале су партизанске песме, народ је славио слободу. Биле су и делегације: СУБНОР-а АП Војводине, Градског одбора СУБНОР-а Сомбора и Сремске Митровице, Општинског одбора Апатина, Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Осијека и Белог Манастира, градоначелник Истре у Руској Федерацији, многобројних удружења и организација, странака и партија.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић, посебно је истакао: „Борци НОР-а поново воде жестоку борбу са истим онима који су здушно помагали окупатора директним или индиректним учешћем у његовим формацијама. Борба се води да би се сачувале вредности и тековине народноослободилачке антифашистичке борбе. Сведоци смо да се све жешће жели лажима неких острашћених и самозваних историчара да се компромитује НОБ и НОП, да се слика надчовечанске борбе искриви, па чак и кажу „да није било равногорских четника“ не би било ни антифашистичке борбе. Лаж је увек била лаж и тако ће бити и у будуће.

Народ Бечеја добро зна какви су злочини вршени овде, над недужним грађанима, памте се казамати широм Мађарске, од „Чилага“ до Шарвара, Ваца и Шаторајуљхељија, памти се крвава рација Мађарске фашистичке солдатеске. Том страдању, 8. октобра 1944. године, дошао је крај, јединице Црвене армије СССР-а и НОВ и ПОЈ сломиле су отпор непријатеља“.

Након полагања венаца на централни споменик на Тргу и на зид стрељаних, наставило се дружење бораца и грађана.

   

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Бечеј

  • pedjaza каже:

    I ako su od 1941. do 1945. godine vodjene žestoke borbe partizanskog pokreta protiv fašističkih okupatora, preživeli borci, njihovi potomci i svi drugi poštovaoci NOR-a, prinudjeni su da i danas, 70 godina kasnije, vode medisjku borbu protiv pristalica kvislinških ideologija.
    Fašizam je 1945. godine pobeđen vojno, ali to nije značilo i njegov konačan kraj. Postoji veliki broj organizacija koje na menje ili više prikriven način (ređe i sasvim otvoreno) i danas zastupaju profašističku politiku. Dodeljujući saradnicima okupatora uloge patriota, boraca za interese naroda i otažbine, a neretko proglašavajući partizanski i komunistički pokret terorističkim, nastoje da promene stvarnost, po principu da više puta ponovljena laž, vremenom postaje istina. U tome bi možda i uspeli da s druge strane ne postoje oni, na čijoj su strani istina i pravda. Upravo ovakve manifestacije, kakva je održana u Bečeju i kakve se širom Srbije održavaju tokom slobodarskog oktobra, doprinose da se glas istine čuje jače i dalje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.