САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 848420Укупно посета:
 • 2630847Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

СЛАВЉЕ НА РУДНИКУ

На Паљевинама, подно самог врха планине Рудник, одржана је свечаност поводом 70.годишњице формирања 1.шумадијске партизанске бригаде, кад је 1943. године у строју било око 300 углавном голобрадих младића – Шумадинаца који су ношени идеалима и слободарским заносом кренули у борбу против фашистичког окупатора.

Прочитана је Наредба о формирању бригаде, за команданта је постављен Радивоје Јовановић – Брадоња, политичког комесара Света Поповић, заменика Слободан Крстић – Уча. Отпевана је Химна „Хеј Словени“, неколико партизанских песама и све се завршило општим младалачким весељем.

А после 70 година окупили су се чланови борачке организације и симпатизери традиције НОБ-а из Горњег Милановца, са Рудника, из Аранђеловца и Тополе. Певана је Химна борачке организације „Партизан сам тим се дичим“, па и Химна „Хеј Словени“, положено цвеће и одата пошта погинулим и умрлим борцима ове бригаде, а о њеном борбеном путу говорио је Владимир Јовановић, п.председник Општинске организације СУБНОР-а Горњи Милановац, користећи изводе из књиге Исидора Ђуковића „1.шумадијска партизанска бригада“.

Присутнима су се на скупу обратили и председници општинских организација СУБНОР-а Аранђеловца и Тополе који су предводили своје делегације и Бата Јевтовић, син једног од истакнутих бораца бригаде из Чачка.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Горњи Милановац

 • Todor Pavlov каже:

  3а сваку похвалу је то што се идаље чује наша Југословенска химна “Xеј Словени” од 2007.године када се и последњи пут чула химна “Хеј Словени” на спорцким такмичењима укојима се репрезентација Државне заједнице Србије и Црне Горе пласирала 2006.године већ наредне године 2008 се наша химна није чула у данашње време треба да се што више пушта химна “Хеј Словени” јер та химна буди насталгију ка нашој заједничкој отачбини Југолсавији и сећаље и буди неку нову наду ка бољој будућности наших нрода и народности.

 • pedjaza каже:

  1943. je bila najkravivaja godina NOR-a, godina u kojoj je poginuo najveci broj boraca. U 1. Šumadijskoj partizanskoj brigadi su većinom bili mladji ljudi, tek stasali da uzmu oružje u ruke i suprotsave se tamnom vilajetu fašizma, koji se bio nadvio na celom Evropom.
  To su bili junaci, koji su dokazali svoju hrabrast, pa današnje generacije i treba da evociraju uspomene na njih i odaju im počast.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.