САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 816128Укупно посета:
 • 2551315Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ИСТИ СТРОЈ ДО СЛОБОДЕ

Обележавање 69. годишњице ослобођења Суботице почело је Свечаном седницом Градске скупштине у велелепном здању Градске већнице.

„Славећи Дан ослобођења, Суботичани доживљавају као спас од страховите тортуре под чизмом бестијалног и злочиначког окупатора. Овај датум мора остати у свести свих, без обзира на верску или националну припадност то је аманет за све страдалнике током четворогодишње окупације у Другом светском рату,“ рекао је градоначелник Модест Дулић.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић, посебно је истакао: „У вишенационалној Суботици, током читавог рата, а посебно приликом ослобођења, показано је нераскидиво јединство у борби против до тада у историји незапамћеног рата и страдања. У Првом суботичком одреду под командом хероја Микића Спартака, били су борци свих националности, па чак и припадници немачке националности. Међутим, данас има и оних наследника квислинга и колаборације који желе да на сваки начин помуте заједничку антифашистичку борбу, посебно када је у питању верска или национална припадност.

Част и понос сваког од нас, што можемо да поздравимо братске представнике, моћне Црвене армије учествовале у ослобађању наших градова и села, гинући за слободу. Посебно у Суботици, где је сахрањено 267 бораца славне армије СССР-а. Дошли су иза Урала, са Волге, Дњепра, Дона да ослобађају наше крајеве и читаву Европу од немачког фашизма и његових помагача“.

Након свечане седнице, на Тргу слободе, делегације су положиле венце и цвеће.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Суботица

 • pedjaza каже:

  Bez obzira na nacionalnu heterogenost, političke i ideološke razlike, subotičani su uvek bili jedinstveni kada su u pitanju antifašističke vrednosti NOR-a.
  To je i sasvim logično, jer je fašizam jednako zla naneo svima, a od fašističkih metaka i bombi ginuli su preci svih njih.
  Istrajnost u obeležavanju Dana oslobođenja, povodom koga je održana i svečana sednica Skupštine grada, potvrđuje slobodarski duh Subotice i predstavlja putokaz za složnu budućnost tog lepog grada.

 • Todor Pavlov каже:

  Opšte je poznato da su se građani Subotice za vreme otačbinskog rata od 1941 do 1945 da su se u velikom broju priključivali u narodnooslobodilači partizanski pokret svakako među borcima su bili podjednako zastupljeni i osobe muskog i osobe ženskog pola takođe su ravnomerno i podjensko su se odazivali odbrani otačbine od fašističkog okupatora pripadnici svih religijskih i nacionalnih zajednica sa teritorije grada Subotice i okolnih mesta ovaj datum je upisan u istoriju grada Subotice i građana koji žive u njemu.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Углавном облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
18/8°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.