Белосавци, Топола

БОРБЕНИ ПУТ ЗАЈЕДНИШТВА

Поводом 69.годишњице ослобођења Тополе од немачких фашиста и њихових слугу у селу Белосавци, крај спомен обележја погинулим припадницима Црвене армије, одржана је комеморативна свечаност.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Топола Миодраг Лазић подсетио је на дане борбе за слободу и истакао да СУБНОР Топола припрема да се јубиларно обележавање следеће године дочека са новим спомеником, уписаним именима припадника Црвене армије који су под командом маршала Жданова, заједно са шумадијским партизанима, положили животе за слободу.

У име РО СУБНОР-а Србије обратио се присутнима члан РО СУБНОР-а проф. Жељко Зиројевић, који је истакао вишевековно заједништво Србије и Русије, борбу против свих завојевача и посебно обраћајући се деци да је СУБНОР Србије једина права антифашистичка организација која негује патриотизам и родољубље.

Венце на споменик Црвеноармејцима положили су у име СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Мића Зечевић, представници Амбасаде Русије, Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије и ГО СУБНОР-а Крагујевца, СУБНОР-а Раче, Аранђеловца, Адашеваца и Руме, Друштва српско-руског пријатељства, представници Удружења интернираца из Чачка, ученици ОШ „Сестре Радовић“ из Белосаваца, представници Удружења потомака 1912-1920 из Тополе.

Скупу се обратио и представник Амбасаде Русије Иља Плоткјин, који је изразио захвалност СУБНОР-у на обележавању ове годишњице као и непрекидно заједништво Србије и Русије.

Ученици ОШ „Сестре Радовић“ из Белосаваца у живописним шумадијским ношњама извели су пригодан рецитал посвећен слободи.