САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 848421Укупно посета:
 • 2630856Укупно прегледа:
 • 4Тренутно посетилаца:

КАД  СРЕМЦИ  РАТУЈУ…

Великом скупу поводом обележавања 71. годишњице битке на „Дебрњи“ и прве заједничке победе партизанских снага Босне и Срема присуствовале су делегације Републичког и Покрајинског одбора СУБНОР-а, затим Сремске Митровице, Шида и више МУ СУБНОР-а из Срема, извиђачи и други поштоваоци народноослободилачке антифашистичке борбе.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Шид и потпредседник СУБНОР-а АП Војводине, Сава Рошић, поред осталог је нагласио: „Сећамо се 14.октобра 1942. године кад је, по договору, из Семберије у Срем прешао Трећи батаљон Шесте источно-босанске бригаде са око 350 бораца. Раније формирана Босутска чета на Лиснику имала је задатак да обезбеди прелазак преко Саве и Босута. На тзв. „Филиповом путу“, на правцу Јамен-Моровић, одређено је место састанка. Намера је била да се борци одморе и да им се придружи Фрушкогорски батаљон са око 300 партизана.

Изненада, из правца Јамене, кретао се немачки батаљон, добро наоружан. Борба је била силовита, изненађени Немци нису имали времена да се организују, изгубили су 100 војника, а више је рањено. Партизанске јединице дошле су до веће количине оружја, муниције и друге опреме, а потом се пребациле у Фрушку гору, да би након краћег одмора, заједно и Сремци и Босанци, кренули у нове победе. Најпре у источној Босни, а касније на целокупном југословенском ратишту“.

Председник СУБНОР-а Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић, поред осталог рекао је: „Немерљив је допринос бораца Срема и Источне Босне у великој тешкој борби против фашизма, четничких и усташких снага на подручју Семберије, Мајевице и Бирча. Вођене су натчовечанске борбе током Другог светског рата, раме уз раме бораца Срема и Босне, до коначног уништења фашизма на подручју читаве Југославије.

Међутим, данас све чешће и жешће се напада та величанствена борба за слободу, посебно од оних чији су очеви и дедови били на страни окупатора. Борци НОР-а, њихови потомци, поштоваоци и понајпре млађи нараштаји, морају стати у одбрану историје и истине“.

На споменик су положени су венци и цвеће у знак захвалности за положене животе током Другог светског рата и НАТО агресије 1999. године. Одржан је и пригодан реситал у извођењу ученика основних школа.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Шид

 • Todor Pavlov каже:

  Sremske partizanske divizije su se tokom drugog svedskog rata junački pokazale u odbrani otačbine od fašističkog okupatora poginulim borcima neka je večna slava.

 • pedjaza каже:

  Na ovom veličanstvenom skupu se čula veoma opširna i detaljna beseda o hronologiji događaja jedinica koje su učestvovale u bitci na Debrnji, tokom NOR-a. Uprkos otežavajućim okolnostima koje se ogledaju u tome da su se osim borbe protiv fašista, partizanske jedinice morale boriti i protiv njihovih domaćih saranika (ustaša i četnika), pobeda antifašističkih snaga je bila konačna i kao takva upisana je u zlatne stranice istorije ovog kraja.
  Sećanja na njih treba da nam budu večna, baš kao što su i oni svojom slavnom borbom ušli u večnost.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.