Међународна сарадња

АНТИФАШИСТИ НА ОКУПУ

У Европи се, као и у осталим деловима планете, окупљају антифашисти као одговор на налет разних десничарских организација чија се делатост своди на величање ретроградних назора нациста хитлеровске Немачке и њихових верних помагача у квислиншким срединама за време Другог светског рата.

О овоме је посебно било речи и на седници Комитета за међународну сарадњу Републичког одбора СУБНОР-а Србије, који је расправљао о суделовању наше делегације на 16.Конгресу ФИР – Међународне федерације покрета отпора и антифашиста. Делегацију је предводио председник СУБНОР-а проф. др Миодраг Зечевић, а на скупу у главном граду Бугарске били су представници из близу 40 држава.

Комитет за међународну сарадњу, председавао је амбасадор Драгомир Вучићевић, прихватио је информацију коју је, у име делегације, поднео члан Председништва Душан Чукић и, после опсежне дебате, успешно оценио заседање у Софији као веома значајно за ангажовање и окупљање антифашиста у свету и за даљи рад СУБНОР-а Србије на међународном плану.

Конгрес у Софији дао је и пуну подршку настојањима да се у разним регионима света зауставе ратна крвопролића, спрече наметнути грађански и верски сукоби, претња војним акцијама и ракетним бомбардовањима попут оних својевремено у Србији и у задње време у вези са Сиријом и у другим регионима.

ФИР се залаже, у исто време, за Европу у којој неће бити заорављена историја славне антифашистичке борбе и запостављени традиција и монументалне светиње, а тражи и да се сместа у школске уџбенике врати истина о Другом светском рату, тим пре што су савремени ревизионисти успели, уз благослов политичких и просветних власти у разноразним државама да „напишу“ искривљену слику о томе шта се од 1941. до 1945. збивало и истинске борце за слободу и против окупатора у неким срединама чак изједначе са у основи маргиналним групацијама колабораната и активних учесника у пљачкама и убиствима невиних људи.

Конгрес ФИР-а у Софији затражио је да се сви неспоразуми у свету – баш онако како је  у приступној беседи затражио и председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић – окончавају мирним путем, политичким и дипломатским договорима и на основу Повеље ОУН.

Комитет за међународну сарадњу СУБНОР-а Србије донео је и програм активности у наредној години, о чему ће коначну реч, иначе, дати Председништво организације.