САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826881Укупно посета:
  • 2580838Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИСТИ НА ОКУПУ

У Европи се, као и у осталим деловима планете, окупљају антифашисти као одговор на налет разних десничарских организација чија се делатост своди на величање ретроградних назора нациста хитлеровске Немачке и њихових верних помагача у квислиншким срединама за време Другог светског рата.

О овоме је посебно било речи и на седници Комитета за међународну сарадњу Републичког одбора СУБНОР-а Србије, који је расправљао о суделовању наше делегације на 16.Конгресу ФИР – Међународне федерације покрета отпора и антифашиста. Делегацију је предводио председник СУБНОР-а проф. др Миодраг Зечевић, а на скупу у главном граду Бугарске били су представници из близу 40 држава.

Комитет за међународну сарадњу, председавао је амбасадор Драгомир Вучићевић, прихватио је информацију коју је, у име делегације, поднео члан Председништва Душан Чукић и, после опсежне дебате, успешно оценио заседање у Софији као веома значајно за ангажовање и окупљање антифашиста у свету и за даљи рад СУБНОР-а Србије на међународном плану.

Конгрес у Софији дао је и пуну подршку настојањима да се у разним регионима света зауставе ратна крвопролића, спрече наметнути грађански и верски сукоби, претња војним акцијама и ракетним бомбардовањима попут оних својевремено у Србији и у задње време у вези са Сиријом и у другим регионима.

ФИР се залаже, у исто време, за Европу у којој неће бити заорављена историја славне антифашистичке борбе и запостављени традиција и монументалне светиње, а тражи и да се сместа у школске уџбенике врати истина о Другом светском рату, тим пре што су савремени ревизионисти успели, уз благослов политичких и просветних власти у разноразним државама да „напишу“ искривљену слику о томе шта се од 1941. до 1945. збивало и истинске борце за слободу и против окупатора у неким срединама чак изједначе са у основи маргиналним групацијама колабораната и активних учесника у пљачкама и убиствима невиних људи.

Конгрес ФИР-а у Софији затражио је да се сви неспоразуми у свету – баш онако како је  у приступној беседи затражио и председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић – окончавају мирним путем, политичким и дипломатским договорима и на основу Повеље ОУН.

Комитет за међународну сарадњу СУБНОР-а Србије донео је и програм активности у наредној години, о чему ће коначну реч, иначе, дати Председништво организације.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Међународна сарадња

  • Todor Pavlov каже:

    Pod hitnom postupku SUBNOR treba zajedno sa svojim mnogobrojim članstvom da osnuje vlastitiu političku partiju jer nijedna partije u današnjoj Republici Srbiji iskreno se nebori za vrednosti i tekovine NOR-a za prava penzionera i prava ratnih vojnih invalida i penzionisanih vojnih lica tako da SUBNOR mora po mom mišljenju po hitnom postupku pokrenutui inicijaticvu za formiranje političke partije koja bi istinski štitila na politički način tekovine NOR-a i svih socijalno ugroženih boraca i svih građana Republike Srbije,ako se to uskorijem vremenu nepokrene idalje će se nastasviti omalovažavenje boraca i takovine NOR-a od sadašnjih političkih faktora u Republici Srbiji.

  • pedjaza каже:

    Od ogranizacije, čiji prevashodni cilj prilikom formiranja je bi okupljanje boraca – učesnika NOR-a, SUBNOR je vremenom dobio mnogo širu ulogu kako na unutrašnjem, tako i na međunarodm planu. Ta uloga se ogleda u njegovom antifašističkom karakteru, odnosno u neprekidnim nastojanima da se kroz negovanje tekovina NOR-a i druge aktivnosti, sačuvaju od zaborava i promovišu antifašističke vrednosti, najsvetlije vrednosti čovečanstva u 20. i 21. veku. Reke krvi su prolivene u slamanju te najzločinačkije ideologije, od kada je sveta i veka, pa bi svi oni koji pokušavaju da negiraju značaj NOR-a (jedine istinske antifašističke borbe na našim prostorima) trebalo da, sarađujući sa SUBNOR-om, isprave greške u svojim političkim programima i u nastavno-naučnoj materiji iz istorije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/9°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.