САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869942Укупно посета:
 • 2665084Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА ЗАМЕНИЛА ТЕРОР

Грађани и борци Беочина обележили су 16. октобар – Дан ослобођења од фашизма у Другом светском рату, у спомен парку „Бриле“.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР Србије, Светомир Атанацковић је, поред осталог, истакао: „Храбри борци 7. војвођанске ударне бригаде, ослободили су Беочин и сва села општине, која су у четворогодишњем периоду трпели страховити терор. Из Беочина је, током рата погинуло 1.500 људи, што чини 10% становништва. Због тога, и будућих генерација не сме се дозволити минимизирање народноослободилачке антифашистичке борбе, тековина те борбе и части историје која је писана крвљу најбољих синова и кћери овога и других крајева“.

Честитку грађанима општине Беочин упутио је и председник Општине Богдан Цвејић, иначе унук борца славне Прве војвођанске 18. пролетерске НОУ бригаде.

 

    

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Беочин

 • pedjaza каже:

  Ljudski gubici, koje je Beočin imao tokom Drugom svetskog rata, u pogledu procenta stanovništva koje je stradalo, svrstavaju ga u jedan od gradova sa najvećim brojm fašističkih žrtava. Ta činjenica ukazuje da gotovo svaki beočinac ima nekog pretka koji je stradao u najkrvavijem ratu u istoriji čovečanstva, a preci mnogih su bili učesnici tog rata. U tom smislu, falsifikovanje istorije usmereno na degradiranje NOP-a i veličanje onih koji su sarađivali sa fašističkim zlokovcima, najverovatnije dosta iritira stanovnike ovog vojvođanskog mesta. Obeležavanjem Dana oslobođenja, beočinci dokazju da se ne zaboravljaju oni, koji su svoje kosti ugradili u temelje slobode, izvojene antifašističkom borbom.
  Ideja o osnivanju političke partije, koju je izneo predhodni komentator, je u osnovi dobra. SUBNOR treba da ostane nestranačka, nevladina i nepolitička organizacija, ali bi mogao da inicira osnivanje jedne antifašističke levičarske partije, budući da u Srbiji nema ozbiljnije partije koja u svom programu baštini antifašističke vrednosti. Time bi se, posredstvom narodnih predstavnika u predstavničkim telima (Skupštini Srbije i lokalnim skupštinama), mogao čuti glas istinskih antifašista, mogle bi se podnositi predlozi akata u korist odbrane antifašističkih tekovina i direktno kritikovati predlozi onih, čije poimanje antifašizma se zasniva na faslisikovanju istorije.

 • Todor Pavlov каже:

  Predlažem rukovodstvu SUBNOR-a da pošto se kroz političko dejstvo u današnjoj državi Srbiji hoće da se izmeni istorija i da se zločinci proglašavaju heriojima i da se rehabilituju domaći izdajnici da SUBNOR osnuje svoju sopstvenu boračku političku partiju koja bi se borila za očuvanje tekovina NOR-a koja bi odlučno se borila protiv rehabilitacije domaćih izdajnika i koja bi se borila za veća prava penzinera i boraca jer ako SUBNOR neuzme stvari u svoje ruke i na politički način kroz svoju vlastitu političku partiju idalje će se nastaviti falcifikovanje istorije i rehablitovanje domaćih izdajnika jer nijedna politička partija čvrsto nestoji u odbranih ovih ciljeva antifašističkih vrednosti i istorijskih činjenica koje se udanašnje vreme falcifikuju zato je jedno rešenje ovaj moj predlog koji bi trebao da se sprovede u najkraćem roku zbog konstantnih falcifikovanja istorije i omalovažavanja boraca NOR-a.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.