БЕЧЕЈ: ГОДИШЊИЦА РАЦИЈЕ

У Општини Бечеј организовано је традиционално обележавање годишњице Шајкашко-новосадске рације, сећања на невине жртве Другог светског рата и Рације 1942. године у Бечеју.

Свечаност је уприличена присуством великог броја грађана који су одали почаст невино страдалим жртвама.

Након полагања венаца на спомен обележје са у мермеру уклесаним именима око 200 жртава, спуштен је венац у хладну воду ушћа Великог бачког канала у Тису.

Испред Општине Бечеј, одржавањем говора, почаст су одали Сања Биро, помоћница председника општине Бечеј за образовање и Балаж Серда, члан Општинског већа за културу и цивилне организације, а испред СУБНОР-а Општине Бечеј говор је одржао председник Милун Чокоровић. Свечаност је уприличена и одржавањем говора Роберта Ковача, представника Савеза јеврејских општина, наког чега је одржан парастос невино страдалим жртвама од стране свештеника Српске православне цркве из Бечеја као и изговарање молитве од стране свештеника Римокатоличке цркве у Бечеју.

Милун Чокоровић, нагласио је да је „На данашњим генерацијама да се увек подсете, 27. јануара, дана када је извршен незапамћен злочин и да своје поступке усмере на веће поштовање свих људи без обзира на њихову националну или верску припадност. На тај начин ће се овакве и сличне несреће неће догађати“.

Пре 81 годину, више од 4.000 тела из јужне Бачке однеле су речне струје Тисе и Дунава, а између 26. и 28. јануара 1942. године 128 мушкараца, 86 жена, 19 старих и 15 деце из Бечеја брутално је бачено под лед.

У акцији су учествовали фашистичка војска, Одбор за рацију и жандармеријски иследници који су у хотелу „Мило” водили истрагу над члановима народноослободилачког покрета. Грађани који су били приведени и легитимисани упућивани су у хотел „Централ”, где су вршене припреме за масовни покољ Срба и Јевреја. Масакр је започео 26. јануара да би врхунац достигао 27. јануара. Тих дана била је велика хладноћа. Температура се спуштало и до минус 25 степени. Недужни грађани Бечеја су скидани до голе коже и тако голе утоварали у камионе и пребацивали до преводнице, где су их убијали и у замрзнуту Тису бацали. Покољ је завршен 28. јануара у рану зору. У покољу је страдало преко 200 Бечејаца. Овакву трагедију Бечеј није до тада никада имао.

27.01.2023.