Лаћарак: НЕМА ВИШЕ НАЈСТАРИЈЕГ ПАРТИЗАНА

У навечерје празника Светог Саве Лаћарком је одјекнула тужна вест да нас је заувек напустио најстарији Лаћарац, деда Бата.

Деда Бата је рођен 1922. године у Лаћарку у кићеном Срему. Одрастао је у сељачкој породици у којој је стекао традиционално васпитање, љубав према социјалној правди и слободи, поштовао је своје порекло.

Када је током Другог светског рата наступило тешко време окупација и терора млад и бунтован, није могао да се помири са тешким принудним радом на који је био послат у Немачку. Зато је на сваки начин покушавао да се врати у Срем. На крају августа 1943. године је успео да се врати кући и оде у Фрушку гору у Партизане. Ратни пут га је водио кроз многа искушења, био је командир вода Треће војвођанске бригаде. Ова бригада је улествовала у чувеној акцији код Нештина 23. августа 1943. године, када је погинула Радинка Витасовић Лепињица, 4. септембра, 43. године у акцији паљења Фашистичке општине у Лаћарку, 21. септембра 1943. године бригада прелази у Босну и бори се у источној Босни до јесени 1944. године када прелази у западну Србију, учествује у ослобођењу Обреновца 14. октобра 1944. године потом форсира Саву код Умке и прелази у Срем, учествује у борбама за ослобођење Ирига и Бачке Паланке и на крају бригада свој ратни пут завршава у јуну 1945. године на Југословенско-аустријској граници.

После рата је био активни официр ЈНА, а након што се демобилисао једно време је радио као месар. Пензионисан је у чину капетана. Носилац је ордена за храброст, ордена заслуга за народ, бројних повеља и плакета СУБНОР-а. Као пензионер је био изузетно активан у раду СУБНОР-а. Гајио је љубав према овчарсту, био је познат по својим пулинима у целој Војводини.

Смрћу друга Славка Нинковића стављена је тачка на још једно поглавље историје нашег вољеног Лаћарка. Умро је последњи рођени лаћарачки партизан. Славко Нинковић деда Бата сахрањен je на Новом гробљу у Лаћарку у петак 27. јануара 2023. године уз присуство породице, кумова, комшија и чланова СУБНОР-а.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак