Крагујевац: ИГМАНЦИ – АМПУТАЦИЈЕ СТОПАЛА УЗ ПЕСМУ

После успешних борби на Гаочићу, борцима Прве пролетерске НОУ бригаде, у циљу спречавања опкољавања и ширења устанка Врховни штаб НОВ и ПОЈ под руководством друга Тита дао је задатке да се спречи опкољавање и изађе из обруча који су начиниле јаке немачко-усташке снаге. Предходно је 21. јануара 1942. године захваљујући издаји на Пјеновцу погинуло 59 пролетера међу којима Славиша Вајнер Чича Романијски, Милан Илић Чича Шумадијски, Драганче Павловић (сви проглашени за народне хероје.

Легендарни Игмански марш започео је 25. јануара пред вече, а најтежи прелаз преко ледом и снегом окованог Игмана, отпочео је 27. јануара на температури од -40 степени. Са Црног врха на Романији Прва пролетерска бригада прешла је пругу Семизовац-Вогошћа, Босански Брод-Сарајево, Мостар-Сарајево, прегазила Сарајевско поље и кренула преко снежног Игмана ван непријатељског обруча. Уз надчовечанске напоре борци су успешно извршили задатак тако да су немачке снаге потпомогнуте усташама удариле у празно.

Промрзлим борцима помоћ је пружена у Фочи у импровизованој болници, где су без наркозе и медицинске опреме одстрањиване промрзлине. Један од преживелих са Игманске епопеје, најмлађи борац Трећег Крагујевачког батаљона Еуген Лебарић (касније генерал-пуковник ЈНА) записао је: „Нас преко 170 промрзлих. Ткива стопала су модра, скоро црна. Мора се сећи, без наркозе. Нема јаука, само песма…“ И заиста уз клицање Комунистичкој партији, Совјетском Савезу, Титу и Стаљину, борци су издржали ампутације стопала и прстију и наставили даље пут борбе за слободу.

Поводом 81. годишњице од славне епопеје Игманског марша, на гробницу хероја у центру Крагујевца, где почива и један број бораца-Игмановаца из Трећег Крагујевачког батаљона, положени су венци и одата пошта. Венце су положили представници Скупштине града, СУБНОР-а Крагујевца као и потомци бораца.

Присутнима се обратио потпредседник СУБНОР-а Србије, академик проф. Жељко В. Зиројевић који је истакао да хероизам бораца Прве пролетерске НОУ бригаде и њихове жртве никада неће бити заборављене већ ће бити звезда водиља како се бранила и чувала слобода и Отаџбина а СУБНОР Србије је достојан настављач антифашистичких традиција и патриотизма.

Фотографије М.Игњатовић