САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 844349Укупно посета:
 • 2620875Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

КАО КАД ЈЕ ОСВАЈАНА СЛОБОДА

Главни град наше Србије, поносни Београд, поново је доказао како се поштује прошлост и на славном освајању слободе потврђује садашњост у корист будућности.

Милионска метропола, посебно најстрожи центар, као да се преселио у оне очекујуће октобарске дане 1944. кад су Немци, после четворогодишње окупаторске владавине и уз помоћ колабораната из домаћих редова, бежали главом без обзира схвативши да губе пред одлучним народноослободилачким партизанским јединицама и Црвеноармејцима.

Од раскрснице са улицом Кнеза Милоша, код популарног ”Лондона”, хиљаде негдашњих бораца, заједно са потомцима и људима добре воље разних генерација, чланови СУБНОР-а и других организација окупљених спонтано, придружујући се одавно невиђеној колони да манифестују увек прави пут нашег народа, ишли су до палате ”Албанија” на Теразијама и даље Кнез Михаиловом, истом оном трасом куда се пре толико деценија, у борбеном окршају, кретала ослободилачка војска.

На тротоарима су дочекивале сцене из ратних дана, чак и аутентично оружје, девојке преобучене у болничарке, дефиле ослободилаца, коњица и музика – баш онако како су, многи су били сведоци битке за Београд, становници напаћеног херојског града одушевљено поздрављали партизане и, како се онда говорило, браћу Русе.

Специфично славље је нови враћени доказ духа Београда и слободне Србије, којом се, широм наше државе, придружио антифашистички патриотски СУБНОР са преко 130.000 чланова и угледом и учешћем у низу сличних ветеранских организација у свету, чији је циљ борба за мир, разумевање, сарадњу на равноправној основи, успешан и без притисака и уцена свеукупни развој.

Највећи град Србије је за октобарски празник слободе вратио пре неколико година безочно одузет назив улица руских војних великана, хероја који су били на челу јединица што су водиле борбу да протерају фашисте из наше средине, па и тај чин сведочи о томе какве вредности, без уплива политичке идеологије, треба да буду на цени у корист сигурне будућности.

Београд и Србија су се на достојан начин одужили Двадесетом октобру као симболу времена по коме смо, уз раме победника антихитлеровске коалиције у Другом светском рату, низ деценија били препознатљиви и цењени у сваком кутку правдољубиве планете.

Print Friendly, PDF & Email

4 реаговања на Београд (2)

 • Lune каже:

  Zaprepascuje, ta morbidnost “nove klase”, drustva u kome i dalje stoji komentar,u kome je, slavni vojvoda Bojovic,njegovi zemni ostaci javno streljan posle 72.godine,od njegovih toboze “zastitnika”,radi sirenja mrznje, prema partizanima,NOB i revoluciji. Da li je ovo,dokaz “demokratije”,ili,mucko podrzavanje lazi, u nedostatku “snage argumenata”.Naravno, vise puta sam pokusao da ukazem na “gresku”, ali, administrator,modrator to ne dozvoljava.

 • Lune каже:

  Mislim, da su elektronski i stampani mediji,ko zna kojih “vlasnika”, vise nego skromno, obavestili “domacu i stranu javnost’,o bitnim dogadjajima,obelezavanja oslobodjenja Beograda,negovanju slobodarskog duha, grada koji je u svom postojanju, preziveo oko 48 bombardovanja,razaranja,ratovanja. Prst na celo !!

  • Lune каже:

   Takodje, “vladin list kurir”, je povodom ovog dogadjaja, 20.10.2016.godine, na online, “propustio”,ogavan komentar, sa tvrdnjom, da su partizani streljali vojvodu Petra Bojovica. Malo je cudno, kada iz licnog iskustva, znam da je moderator kurira, izuzetno “revnostan”..kao “agitprop”.

   • Lune каже:

    Danas, list kurir, “glavni stan”,i njegova “morbidna udarna grupa”,”cetnika pocetnika”. su, poput, vojvode Bojovica, izvela na streljanje i Slobodana Penezica Krcuna, nezadovoljna “ishodima, pobedom, u Drugom svetskom ratu”.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.