Београд

ВЕЧНО ХВАЛА ХЕРОЈИМА ПОБЕДЕ

Главни град наше отаџбине достојанствено слави велики празник – победу у Првом светском рату са савезницима и ослобађање од фашистичког окупатора у Другом светском рату као својеврстан доказ да је у заједничкој борби Народноослободилачке партизанске војске и совјетских Црвеноармејаца понoсни балкански народ увек био на правој страни историје.

У име Председника Републике Србије Александра Вучића венац је, уз највише војне почасти, положио генерални секретар Никола Селаковић, у раним преподневним часовима, положио на Гробљу ослободилаца, а потом се уписао у књигу посвећену успоменама на наше, партизанске и совјетске борце.

Посебна почаст одата је, уз комеморативни церемонијал на државном нивоу и у присуству великог броја негдашњих бораца и њихових потомака антифашиста слободара.

У име Владе Републике Србије венац је положио министар Зоран Ђорђевић, затим представници Војске Србије, председник Градске скупштине Никола Никодијевић, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и земаља учесница у Београдској операцији 20. октобра 1944. године.

Ловоров венац СУБНОР-а Србије положио је председник Душан Чукић са члановима Председништва Душанком Лукић Хавелком и Владимиром Бабшеком Орешковићем, који су се такође, уз остале делегације, поклонили сенима совјетским борцима.

У спомен књигу је председник СУБНОР-а Србије, Душан Чукић, уписао: ”Вечно хвала храбрим слободарима, борцима наше славне Народноослободилачке партизанске армије и совјетским Црвеноармејцима, победницима над фашизмом у Другом светском рату”.

Пошта је одата пред  спомеником  члановима војне делегације СССР на Авали, који су страдали у авионској несрећи 19. октобра 1964. године.

Венце су положили представници Владе Републике Србије, амбасада Руске Федерације и Републике Белорусије, Клуба генерала и адмирала Србије, Удружења пензионисаних летача и падобранаца Србије и других институција и удружења.

Авион који је пре 52 године ударио у Авалу превозио је руске хероје, учеснике борби за ослобађање Београда 1944. године. Они су били позвани да учествују на свечаностима поводом двадесетогодишњице ослобођења. Том приликом живот су изгубили Сергеј Бирјузов, маршал Совјетског Савеза, Владимир Жданов, генерал-пуковник, Николај Миронов, генерал-мајор, Николај Николаевич, генерал-лајтнант, Леонид Бочаров, генерал-мајор и потпуковник Григориј Шелудко.

У току дана улицама Београда дефиловали су учесници победничке партизанске војске која је ослабађала наш главни град, чланови СУБНОР-а, Војске Србије, грађани, школарци, представници многих организација, заменик градоначелник Горан Весић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић. Одржан је и пригодан програм у знак сећања и захвалности борцима Првог и Другог светског рата.

У основним школама се, први пут после низа година, први час посвећује славним историјским збивањима, што је иницијатива Градске скупштине, Министарства просвете Републике Србије и Историјског архива Београда потез за поштовање да младе генерације, којима је ускраћено право од претходне власти да добију праву и истиниту слику о ослободиоцима и бранитељима слобеде и достојног живота, омогућено да убудуће стичу знање о славној прошлости без које нема ни сигурне будућности.