САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869966Укупно посета:
  • 2665115Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ВЕЧНО ХВАЛА ХЕРОЈИМА ПОБЕДЕ

Главни град наше отаџбине достојанствено слави велики празник – победу у Првом светском рату са савезницима и ослобађање од фашистичког окупатора у Другом светском рату као својеврстан доказ да је у заједничкој борби Народноослободилачке партизанске војске и совјетских Црвеноармејаца понoсни балкански народ увек био на правој страни историје.

У име Председника Републике Србије Александра Вучића венац је, уз највише војне почасти, положио генерални секретар Никола Селаковић, у раним преподневним часовима, положио на Гробљу ослободилаца, а потом се уписао у књигу посвећену успоменама на наше, партизанске и совјетске борце.

Посебна почаст одата је, уз комеморативни церемонијал на државном нивоу и у присуству великог броја негдашњих бораца и њихових потомака антифашиста слободара.

У име Владе Републике Србије венац је положио министар Зоран Ђорђевић, затим представници Војске Србије, председник Градске скупштине Никола Никодијевић, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и земаља учесница у Београдској операцији 20. октобра 1944. године.

Ловоров венац СУБНОР-а Србије положио је председник Душан Чукић са члановима Председништва Душанком Лукић Хавелком и Владимиром Бабшеком Орешковићем, који су се такође, уз остале делегације, поклонили сенима совјетским борцима.

У спомен књигу је председник СУБНОР-а Србије, Душан Чукић, уписао: ”Вечно хвала храбрим слободарима, борцима наше славне Народноослободилачке партизанске армије и совјетским Црвеноармејцима, победницима над фашизмом у Другом светском рату”.

Пошта је одата пред  спомеником  члановима војне делегације СССР на Авали, који су страдали у авионској несрећи 19. октобра 1964. године.

Венце су положили представници Владе Републике Србије, амбасада Руске Федерације и Републике Белорусије, Клуба генерала и адмирала Србије, Удружења пензионисаних летача и падобранаца Србије и других институција и удружења.

Авион који је пре 52 године ударио у Авалу превозио је руске хероје, учеснике борби за ослобађање Београда 1944. године. Они су били позвани да учествују на свечаностима поводом двадесетогодишњице ослобођења. Том приликом живот су изгубили Сергеј Бирјузов, маршал Совјетског Савеза, Владимир Жданов, генерал-пуковник, Николај Миронов, генерал-мајор, Николај Николаевич, генерал-лајтнант, Леонид Бочаров, генерал-мајор и потпуковник Григориј Шелудко.

У току дана улицама Београда дефиловали су учесници победничке партизанске војске која је ослабађала наш главни град, чланови СУБНОР-а, Војске Србије, грађани, школарци, представници многих организација, заменик градоначелник Горан Весић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић. Одржан је и пригодан програм у знак сећања и захвалности борцима Првог и Другог светског рата.

У основним школама се, први пут после низа година, први час посвећује славним историјским збивањима, што је иницијатива Градске скупштине, Министарства просвете Републике Србије и Историјског архива Београда потез за поштовање да младе генерације, којима је ускраћено право од претходне власти да добију праву и истиниту слику о ослободиоцима и бранитељима слобеде и достојног живота, омогућено да убудуће стичу знање о славној прошлости без које нема ни сигурне будућности.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.