Београд

ПРОЛЕТЕРИ НА ОКУПУ

У просторијама Републичког одбора СУБНОР-а Србије у Београду одржана је годишња Скупштина бораца, потомака, поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде.

Скупштини је у име Председништва СУБНОР-а Србије присуствовала Душанка Хавелка Лукић, затим Марија Обрадовић председница Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6.личке пролетерске дивизије “Никола Тесла”, Вељко Жигић у име 35.личке ударне дивизије и Никола Радић, представник Удружења 7.банијске дивизије.

Минутом ћутања одата је почаст свим погинулим и умрлим борцима Милосаву Бојићу, борцу из првог строја бригаде у Рудом и Милош Антуновићу, носиоцима Партизанске споменице 1941. и Вери Стојановић.

Скупштину је отворио председник Секције пуковник авијације у пензији Зденко Дупланчић, борац легендарне бригаде, који је поднео Извештај о раду и активностима за претходни једногодишњи период. Сумирани су резултати успешног рада, са посебним освртом на пољу неговања традиција и тековина НОБ-а и бригаде, пријему нових чланова, социјално-здравственој заштити наших бораца и чланова и информисању.

Душанка Лукић Хавелка je похвалила рад Секције и истакла да Републички одбор СУБНОР-а Србије подржава активност Секције, имајући у виду и да Зденко Дупланчић има посебан углед у борачким организацијама и ван Србије. Такође, напоменула је да Републички одбор СУБНОР-а, овогодишњим пројектом посебан значај придаје заштити бораца и војних инвалида.

Након дискусије, једногласно су усвојени наведени извештаји као и закључци са Скупштине. Зденко Дупланчић је захвалио члановима и гостима који су узели учешћа у раду Скупштине, и позвао их да дају пуни допринос обележавању великих јубилеја 75 година пробоја Сремског фронта и 75 година победе над фашизмом у Другом светском рату. Такође, Секција ће пригодним програмом „Дани сећања на друга Тита“ обележити 40 година од смрти Врховног команданта Јосипа Броза.