Београд

СВЕ ВИШЕ МЕСТА ЗА МЛАДЕ

На ширем подручју Београда неопходно је што хитније рестаурирати око 40 најугроженијих споменика из народноослободилачког рата, а градски Завод за заштиту споменика културе треба снажније подржати у циљу свеобухватније заштите преко 600 споменика. спомен обележја, спомен плоча и биста које се налазе у главном граду.

Стање на терену потврдило је претпоставке да су спомен-обележја у граду и у приградским општинама углавном запуштена и да је брига о њиховом одржавању препуштена иницијативи појединаца и локалних институција.

Ово је наглашено на јучерашњој седници Градског одбора СУБНОР Београда, на којој је посебно указано да се значајна пажња мора посветити местима страдања жртава фашистичког терора, као и оних обележја који нису проглашени за споменике културе а за чије одржавање је задужен поменути Завод. Управо о тим питањима ће се разговарати на заједничком састанку представника Градског одбора и Завода, првом који ће бити организован после више година.

О тим темама, како је истакнуто у дискусији (у којој је учествовало преко 40 најодговорнијих представника општинских борачких организација), Градски одбор СУБНОР Београда је обавестио и већину председника градских општина и најужих руководстава. Инсистирано је на већој ангажованости локалних самоуправа за стварање неопходних услова за рад борачких општинских организација. Акценат је дат и обезбеђивању средстава за реализацију основних делатности усмерених на обележавању значајних датума, догађаја и личности из народноослободилачке борбе, као и бризи за социјано најугроженије учеснике НОБ-а.

Градски одбор је утврдио и план активности на достојном обележавању 69-то годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. Назначено је да ће овога пута на бројним свечаним манифестацијама у већој мери бити присутни и нови чланови СУБНОР-а, потомци или поштоваоци слободарских традиција, као и разнородна удружења, организације, друштва и савези чије су програмске основе блиске борачкој организацији.

У потпуности подржавајући активности које је током летњег периода, чинило најуже рукводство борачке београдске органиазције, предвођене председником Бором Ерцеговцем, Градски одбор је дао подршку иницијативама за остваривање даље тешње сарадње београдског и градских одобра бораца са подручја целе Србије, сматрајући да је таква повезаност и један од битнијих услова за квалитетнији и свеобухватнији рад СУБНОР-а.

На седници је дата позитивна оцена настојањима општинских борачких организација, у чије редове се учлањује све израженији број младих људи, опредељених за неговање патриотских, ослободилачких и револуционарсних традиција.