Мачва

ВОДА И ЉУБАВ ЗА ЖИВОТ

Више стотина грађана Јарка, Шапца и Мачве и околине присуствовало је манифестацији трагом „Крвавог марша“ – Шабац-Јарак, Богатић-Јарак.

Наршава се 72 године кад су Немци и усташе, од 24. до 30.септембра 1941.године, око осам хиљада људи депортовали у логор у Јарку. На крвавом путу до логора Немци и усташе су побили више од 500 потераних грађана. Јарак је хлебом, водом и љубављу дочекао хиљаде несрећника. Та вода је многима значила живот. Зато на споменику, који подигнут 1981. године, пише: „За воду, за љубав, за братство – захвални Шапчани“. Споменик је подигнут у облику чесме са пијаћом водом која је прогнаним Мачванима живот значила.

Уз пригодан говор Свете Атанацковића, председника Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине и друге представнике локалне самоуправе Шапца и Јарка, подсетили су  на дане стравичних одмазди над српским народом који је Мачва добро запамтила и у Првом светском рату. Указали су на повампирен фашизам који покушава да све слободарско извојевано у Другом светском рату пониште, као и повампирено четништво.

Свечаности су присуствовале, у име Председништва СУБНОР-а Србије, Јелисавета Миловановић и Борка Нешковић.

Уз рецитал ученика Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Јарка завршена је достојанствена манифестација.