САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843695Укупно посета:
  • 2617840Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ВОДА И ЉУБАВ ЗА ЖИВОТ

Више стотина грађана Јарка, Шапца и Мачве и околине присуствовало је манифестацији трагом „Крвавог марша“ – Шабац-Јарак, Богатић-Јарак.

Наршава се 72 године кад су Немци и усташе, од 24. до 30.септембра 1941.године, око осам хиљада људи депортовали у логор у Јарку. На крвавом путу до логора Немци и усташе су побили више од 500 потераних грађана. Јарак је хлебом, водом и љубављу дочекао хиљаде несрећника. Та вода је многима значила живот. Зато на споменику, који подигнут 1981. године, пише: „За воду, за љубав, за братство – захвални Шапчани“. Споменик је подигнут у облику чесме са пијаћом водом која је прогнаним Мачванима живот значила.

Уз пригодан говор Свете Атанацковића, председника Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине и друге представнике локалне самоуправе Шапца и Јарка, подсетили су  на дане стравичних одмазди над српским народом који је Мачва добро запамтила и у Првом светском рату. Указали су на повампирен фашизам који покушава да све слободарско извојевано у Другом светском рату пониште, као и повампирено четништво.

Свечаности су присуствовале, у име Председништва СУБНОР-а Србије, Јелисавета Миловановић и Борка Нешковић.

Уз рецитал ученика Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Јарка завршена је достојанствена манифестација.

  

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Мачва

  • pedjaza каже:

    Mačva je imala tu nesreću da i u Prvom i u Drugom svetskom ratu da veliki broj žrtava. Spomenik u obliku česme simbolizuje previsoku cenu, koju je stanovništvo ovih krajeva platilo za slobodu. Posebno raduje i prisustvo učenika osnovne škole na ovoj manifestaciji, pa i njihovo učešće u vidu recitala. Mlade treba upoznavati sa slavnom prošlošću, vaspitavati ih u duhu antifašizma, ne da mrze narode iz čijih zemalja su bile okupatorske i zavojevačke vojske, ali da cene antifašizam i budu svesni pogubnosti fašističke ideologije. Zbog nedovolje informisanosti i profašističko-kvislinške propagande, jedan broj mladih ljudi pristupa klerofašističkim organizacijama ili ih podržava. Od toga ih treba odvraćati, jer verovatno nisu svesni zla koje je fašizam naneo čitavom čovečanstvu, a naša zemlja je bila jedna od onih koja je imala najveći broj žrtava. Upravo to je i razlog da se antifašizmu, kao tekovini, kod nas da posebno mesto.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.