САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871259Укупно посета:
  • 2667283Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СРЦЕМ ОСВАЈАНА СЛОБОДА

Полагањем венаца на Споменик Батинске битке на обали Дунава у Бездану и пригодним програмом обележена je 75. годишњица једне од највећих битака у Другом светском рату.

Борба на Батини, која је трајала од 11. до 29. новембра 1944. представља пресудан допринос сламању фашизма и коначном ослобађању Србије и тадашње Југославије. Херојску борбу водиле су Народноослободилачка и партизанска војска заједно са Совјетском Црвеном армијом против немачке солдатеске подпомогнуте снагама усташке хрватске државе и војске адмирала Хортија из суседне Мађарске.

И име Сомбора скупу се обратила градоначелница Душанка Голубовић:

„У борби за слободу живот су дали многи млади људи којима одајемо посебну почаст. Резултат борбе са фашистима преносимо будућим генерацијама и чувамо успомену на њих са поносом“.

Заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић нагласио је:

„У пребогатој историји Србије, Бачке и Сомбора сигурно се никад дуже није живело у слободи. То пре свега треба да захвалимо нашим прецима, нашим борцима народноослободилачког рата и нашој браћи, совјетској Црвеној армији.

СУБНОР Србије са преко 130.000 чланова широм земље, у свом вишедеценијском постојању с поносом чува, негује и развија културу сећања на ту нашу славну антифашистичку прошлост. Морам да признам да нам у претходним деценијама, посебно од 2000. године, када смо били скрајнути на маргине друштвених збивања није било лако. Срећом данас није тако, Председник Србије Александар Вучић прошле године је одликовао СУБНОР Србије Сретењским орденом, Влада Србије нам је уручила посебно признање „Српски ратник“ за допринос угледу Србије у раду међународних антифашитичких организација и удружења“.

Видосав Ковачевић је у име председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића уручио Медаљу борца учеснику НОР-а Петру Просеници и Повељу СУБНОР-а градоначелници Сомбора Душанки Голубовић. Посебно је на скупу бурно поздрављен учесник Батинске битке Стеван Влаховић из Новог Сада.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.