Бољевац: ХЕРОЈУ ЗА ПАМЋЕЊЕ

Радован Главинић, припадник Посебних јединица полиције, извршавајући задатак обезбеђења државне границе СРЈ, погинуо је 3. априла 1993. године (пре 30 година). Иза себе је у Бољевцу, малој варошици на истоку Србије, оставио супругу и две ћерке.

Припадници Удружења ветерана ПЈП (иначе колективни чланови СУБНОР-а Србије), саборци пок.Главинића у сарадњи са локалном самоуправом општине Бољевац, СУБНОР-ом, сродним борачким удружењима и грађанима Бољевца, Зајечара, Бора, и Сокобање, на годишњицу погибије Радована а уз велику помоћ Министарства за рад и социјална питања, уз опело свештеника Бољевца и друге почасти, открили су на чесми у центру Бољевца, спомен плочу посвећену овом ратнику.

На комеморативном скупу уз велики број присутних, окупљенима су се обратили, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања, Зоран Антић, председник Удружења ветерана ПЈП Саша Пантелић, припадник ветерана 72. Специјалне бригаде Миодраг Капор, председник општине Бољевац др Небојша Марјановић а у име СУБНОР-а Србије и председника, генерала Видосава Ковачевића потпредседник, академик, пук. проф. Жељко В. Зиројевић који је истакао да свака жртва и живот дат за одбрану Отаџбине, њену част, интегритет и суверенитет, никада и ни по коју цену не смеју и не могу бити заборављени већ ће трајно живети у срцима свих слободара, ратних другова и наше земље.

Венце на спомен чесму положиле су делегације Министарства, Удружења ветерана ПЈП, 72.Специјалне бригаде, 549.херојске призренске бригаде, СУБНОР-а Србије, Бољевца, Сокобање, Бора и Зајечара. Посебно треба истаћи, диван гест Радовановог унука Деспота, петогодишњака, коме је предата застава ветерана ПЈП у знак трајног сећања на свога деду који је овај знамен снажно загрлио и пољубио.

Битно је истаћи активност и залагање председника ветерана ПЈП из Зајечара Младена Шипке у спровођењу ове, за исток Србије и Бољевца, значајне манифестације као и испољено јединство свих борачких удружења и ветерана на овој манифестацији као и залагање и допринос локалне самоуправе општине Бољевац на челу са председником др Марјановићем.