ПРОШЛО ЈЕ 24 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА АЛЕКСИНЦА У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

Удружење бораца народноослободилачких ратова заједно са Одбором за неговање традиције и обележавање значајних историјских датума СО Алексинац у среду 5. априла 2023. године са почетком у 11 часова су на достојанствен начин обележели 24-годишњицу од страдања Алексинца у НАТО бомбардовању.

Бомбардовање Алексинца десило се 5. априла 1999. У 21ː35 бомбардован је цивилни део града. Са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 цивила, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, а знатно оштећена, поред осталих и зграда Дома здравља и Хитне помоћи. Уништено је 35 породичних кућа и 125 станова, аутобуска станица и привредни објектиː Конфекција “Морава“, “Бетоњерка“ и Угоститељско-туристичко предузеће. Једна од бомби је са лица земље збрисала Улицу Душана Тривунца са шест породичних кућа, а десет је уништено у Улици Вука Караџића.

У току НАТО бомбардовања СРЈ, град Алексинац је бомбардован у два наврата. Од последица ових ваздушних напада погинуло је 14 цивила, а преко 50 је повређено. Уништено је више десетина стамбених објеката, здравствене установе и привредни објекти.

Након одржаног помена, цвеће на спомен-обележје жртвама НАТО бомбардовања прво су положили чланови породица страдалих, а затим су венце положиле делегације Општине Алексинац, Удружење бораца и Удружења резервних војних старешина.

Обележавање овог датума завршено је пригоднм културним делом програма који је припремио Центар за културу и уметност Алексинац.