Брука још једном

СЕЛЕПЏИЈА ЗА БОЗАЏИЈУ

Ко ће него „Блиц“ који је под ударним насловом 5. јануара 2014. године објавио вест дана „Бајић награђен за „Равну гору“, без идентификације оних што су признање дали.

Према обавештењу, и „глумац, редитељ и писац Радош Бајић“ (докле све заједно) је за дело „Равна гора“ добио специјалну Повељу за слободу стваралаштва у тумачењу српске историје! Тек у вечерњем дневнику РТС сазнали смо да су специјалну повељу доделили „писци драмских текстова“ – опет без идентификације ко су они. Према употребљеној множини најмање их има бар двојица.

Ко су и какви су то јавно неидентификовани драмски писци можемо само нагађати. За неке за које је познато да су поклоници друге идеолошко- политичке стране, просто је тешко поверовати да су за ово што је приказано у тој серији РТС могли због своје репутације да то учине. Или су се приклонили „правилу“ селепџија за бозаџију.

Немушто саопштење је покушај одбране нечег што се не може бранити са становишта историјског тумачења догођеног и уметничке вредности створеног. За жаљење је на шта су у ТВ серији сведени неки познати глумци.

Очито је да су се режисер и уједно писац Бајић и историчари који стоје иза ове наивне и погрешно интерпретиране историјске приче, као и њени промотери, нашли у блам ситуацији са серијом у којој је најинтригантнији сам назив „Равна гора“.

Квалитет историјски и уметнички се не може надокнадити називом, немуштим признањима и анонимним наградама.

Видели смо у серији како се замишља рат, ослободилачка борба, револуција, идеолошки сукоби, истребљење целих народа, геноцид и „спасавање“ човечанства од фашизма и тамне историјске прошлости.

Добило се оно што се могло и очекивати. Од манифактуре једне породице и жалосног РТС-а у овом времену.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА СУБНОР-а