САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863289Укупно посета:
  • 2654515Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЕЛЕПЏИЈА ЗА БОЗАЏИЈУ

Ко ће него „Блиц“ који је под ударним насловом 5. јануара 2014. године објавио вест дана „Бајић награђен за „Равну гору“, без идентификације оних што су признање дали.

Према обавештењу, и „глумац, редитељ и писац Радош Бајић“ (докле све заједно) је за дело „Равна гора“ добио специјалну Повељу за слободу стваралаштва у тумачењу српске историје! Тек у вечерњем дневнику РТС сазнали смо да су специјалну повељу доделили „писци драмских текстова“ – опет без идентификације ко су они. Према употребљеној множини најмање их има бар двојица.

Ко су и какви су то јавно неидентификовани драмски писци можемо само нагађати. За неке за које је познато да су поклоници друге идеолошко- политичке стране, просто је тешко поверовати да су за ово што је приказано у тој серији РТС могли због своје репутације да то учине. Или су се приклонили „правилу“ селепџија за бозаџију.

Немушто саопштење је покушај одбране нечег што се не може бранити са становишта историјског тумачења догођеног и уметничке вредности створеног. За жаљење је на шта су у ТВ серији сведени неки познати глумци.

Очито је да су се режисер и уједно писац Бајић и историчари који стоје иза ове наивне и погрешно интерпретиране историјске приче, као и њени промотери, нашли у блам ситуацији са серијом у којој је најинтригантнији сам назив „Равна гора“.

Квалитет историјски и уметнички се не може надокнадити називом, немуштим признањима и анонимним наградама.

Видели смо у серији како се замишља рат, ослободилачка борба, револуција, идеолошки сукоби, истребљење целих народа, геноцид и „спасавање“ човечанства од фашизма и тамне историјске прошлости.

Добило се оно што се могло и очекивати. Од манифактуре једне породице и жалосног РТС-а у овом времену.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА СУБНОР-а

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Брука још једном

  • pedjaza каже:

    Eto dokle sve može stići sarkazam vezan za čitavu medijsku promociju TV serije “Ravna gora”. Ne bi me začudilo da Radoš Bajić, posle svega, dobije i neko ozbiljnije priznanje i nacionalnu penziju.
    Žalosno je da ni jedna veća organizacija u Srbiji, izuzev SUBNOR-a, nije našla za shodno da makar nekim saopštenjem ozbiljnije osudi sve ovo što je vezano za snimanje i emitovanje ovog sramnog televizijskog projekta.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.