ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА ОД ФАШИЗМА

Упркос офанзиви КОВИД-19 СУБНОР града Новог Сада потрудио се да Дан ослобођења Новог Сада од фашизма у Другом светском рату обележи свечано и достојанствено у сложеним условима пандемије и прилагођено ситуацији.

Нови Сад је тај 23. октобар 1944. дочекао након готово три и по године тешке окупације током које је остао је без трећине становника. Више од 20.000 људи је протерано, а око 5.000 их је убијено на стратиштима широм Европе, односно дали су животе у јединицама НОБ-а.

Страдање града је почело првих дана априла 1941. године када су немачки авиони бомбардовали Нови Сад. Митраљез авиона је чак гађао и посмртну колону, а одмах по уласку мађарских фашиста су уследила стрељања и убиства око 500 Новосађана, углавном српске националности. У наредним месецима на југ Србије или у друге крајеве протерани су сви који су се доселили после 1918. године. Илегалци ће ускоро почети да изводе мање акције против мађарских фашистичких окупатора у Новом Саду и усташа у Петроварадину, који је са Сремом постао део Независне Државе Хрватске.

Фашисти су почетком 1942. године у јужним деловима Бачке спровели масовне рације и егзекуције становништва. У самом Новом Саду за три јануарска дана је убијено више од 1.200 Новосађана, претежно Јевреја, Срба, као и симпатизера Народноослободилачког покрета. Након Рације, окупатор није поновио овако масован злочин, али је пролећа 1944. године преосталих неколико стотина Јевреја транспортовано у Аушвиц и друге логоре смрти. Машинерија смрти је била толико ефикасна да су једини новосадски Јевреји који су дочекали ослобођење постали они који су били припадници НОБ-а или који су некако преживели логоре смрти.

СУБНОР града Новог Сада у сарадњи са градом Новим Садом традиционално је положио венце на Спомен гробље бораца НОР-а. Венце су положили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно је са председницом Скупштине Града Новог Сада Јеленом Маринковић Радoмировић, представници Војске Србије и Организације резервних војних старешина Града Новог Сада.

Том приликом градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, истакао је да: „Нећемо дозволити да сенка заборава падне на јунаштво и бесмртна дела наших предака,  знаних и незнаних јунака, који су извојевали слободу за наш град 23. октобра 1944. године. Са пуним поштовањем, ценећи њихове надљудске напоре и највећу могућу цену коју су платили, данас живимо и љубоморно чувамо оно што су нам оставили као њихов легат. Тај својеврсни  завет који су нам даровали, ми морамо да пренесемо данашњим генерацијама. Сећајући се и славећи долазак слободе тог октобра 1944. године у Нови Сад, одајемо поштовање бројним жртвама и свесни смо да се те ствари, нажалост, могу поновити. Мир и слобода су непролазне људске вредности и предуслов сваког просперитета и напретка једног друштва“.

Представник Градског одбора СУБНОР-а Нови Сад Михајло Вујасин истакао је да та организација настоји да млађе генерације опомене да се мора чувати оно што су претходне створиле – „Наши преци подарили су нам мир. Ми смо сви потомци бораца из претходних ратова, и треба да проносимо поруку мира и слободе даље. Порука за нове генерације је да уче много, јер ће само знањем ојачани ценити слободу и неће дозволити другима да је угрозе“.

Представници СУБНОР-а града Новог Сада положили су и венце на гробове народних хероја сахрањених у Новом Саду, Споменик Новосадском партизанском одреду и Споменик жртвама фашизма на Јеврејском гробљу.

Захваљујући информативној кући Радио 021 грађани Новог Сада имали су прилику да прочитају низ информација о страдању и ослобођењу Новог Сада од фашизма, као и да путем радио емисија између осталог чују актере – борце НОР-а који су део својих сећања пренели  новинарима Радија 021.