ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ОПШТИНЕ ШИД

Полагањем венаца обележена је 78.годишњица ослобођења Шида у Другом светском рату.

Венце су на спомен-обележју на градском гробљу положили председник општине Шид, Зоран Семеновић и председник СО Шид, Тихомир Стаменковић са сарадницима. Церемонији полагања венаца присуствовали су представници ОО СУБНОР-а, СУБНОР-а АПВ, ОО Покрета социјалиста, ПУПС-а, ОО СПС-а, Удружења српско-руског пријатељства, представници амбасаде Русије у Србији, представници општина Трнава, Шековићи и Параћин као и грађани Шида.

Венци су положени и на спомен-плочу палим борцима и жртвама фашистичког терора на згради Културно образовног центра у Шиду, а у ранијим данима и на споменике палим борцима НОР-а у жртвама фашизма и у свим местима која припадају општини Шид.

По завршетку церемоније полагања венаца, у сали Културно образовног центра у Шиду емитован је документарно-играни филм „Јаме у сећању“, аутора Милана Срдића. Филм је премијерно приказан на РТС-у 20. октобра 2022. године, и преставља сведочење две Шиђанке о усташким злочинима на територији Срема, док су њихове личне трагедије у самој сржи филма. У филму говоре и бројни еминентни историчари који образлажу историјске чињенице. „Срем је једини део нашање Србије који је све време Другог светског рата био под окупацијом НДХ. Радња филма се бави најстрашнијим злочинима – убиствима и мучењима. Према званичним подацима, скоро 40.000 људи убијено je у Срему током окупације“, наводи Милан Срдић.

Обележавање годишњице ослобођења завршено је у месту Вашица.

6. децембар 2022.