УВАЖАВАЊЕ РАЗЛИЧИТОСТИ

У организацији СУБНОР-а Србије у Београду су примљени и угошћени председник и секретар Светске федерације ветерана (WVF), господин Дан Виго Бергтун из Норвешке и Андреас Рамнеруп из Шведске.

Светска федерација ветерана WVF тренутно окупља преко 172 ветеранске организације из 142 земље, и представља око 60 милиона ветерана диљем света.

Мисија федерације је да буде водећа организација која се залаже за добробит и обезбеђује помоћ ветеранима и жртвама рата и помоћ међународној заједници у промоцији међународног мира и безбедности.

Федерација има статус консултанта при Уједињеним Нацијама од 1951. године, додељен јој је и статус статус „УН мировни промотер“ 1987, и била је номинована за Нобелову награду 8 пута.

Повод за њихов долазак у Београд је Конгрес и Генерална скупштина WVF под мотом „Уважавање различитости“, за коју је планирано да се одржи од 6. до 10. марта 2023. године у нашој престоници.

Поред официјелног дела њихове посете у којој је активно учествовао и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господин Зоран Антић, гости су упознати са знаменитостима Београда.

У срдачној атмосфи раразмотрена су сва питања везана за овај веома важан Конгрес који би, такође, утицао да се Србија врати на место које јој природно припада у породици народа, као земље која је увек била на „правој страни историје“.

Иначе Светска федерација је и основана у Београду 1949. године, а већ 1951. на другој Генералној скупштини опет су се окупили у нашој престоници када је Конгрес отворио и поздравио председник Јосип Броз Тито.

Господин Бергтун изразио је уверење, да ће овај догађај свакако много побољшати визуру из које се посматра наша Србија, која је деведестих година потпуно неправедно оптуживана за све лоше што се догађало током распада бивше заједничке државе Југославије.

Заједнички је закључак да не можемо бити истомишљеници по свим актуелним темама, али да као ветерани морамо бити они који „гасе ватру“ у ком год делу света да букне.

Иначе мото деловања Светске федерације ветрана је да нико не може убедљивије говорити о миру од оних који су учествовали у рату, што је став и СУБНОР-а Србије.

6.12.2022