ЛОГОР НА БЕОГРАДСКОМ САЈМИШТУ (1941-1944)

У Народном музеју у Београду, отворена је изложба о најзлогласнијем концентрационом логору на територији Републике Србије.

Ове године основан је меморијални центар „Старо сајмиште“, као Републичка установа културе, чији је циљ очување сећања на жртве злогласног логора. Старо сајмиште представља најзначајнији меморијални комплекс у Србији и заштићено је културно добро града Београда.

Немачке окупационе власти из Србије су 28. октобра 1941. године одлучиле да Београдско сајмиште, тада на територији усташке НДХ претворе у Јеврејски логор Земун. У њему су од 8. децембра 1941. интернирани сви преостали Јевреји и много Рома, углавном жена и деце. Од маја 1942, до јуна 1944 ово место је постало Прихватни логор Земун у којем су интернирани пре свега српски цивили и припадници устаничког покрета са подручја усташке НДХ, Србије и других делова региона.

Кроз логор је прошло 40.000 људи, а из њега никада није изашло 17.000!

После Другог светског рата Старо сајмиште је постало симбол обнове и изградње данашњег Београда. Након предугог занемаривања коначно сведочимо враћању Старог сајмишта на мапу једног од најзначајнијих места сећања и првих корака његове трајне меморализације.

Највећа захвалност за израду ове изложбе свакако припада др историјских наука Милану Кољанину-њеном аутору.

Иначе сала Народног музеја била је премала да прими све заинтересоване за посету и разгледање изложбе.

Својим присуством скуп су увеличали рабин Исак Асијел, епископ јегарски господин Нектарије, државни секретар Зоран Антић, у име ромске заједнице др Драгољуб Ацковић, представница амбасаде Руске Федерације у Србији – први секретар госпођа Наталија Клишенкова, припадници Министарства културе, представници Удружења „Јасеновац“ као и директорка Народног музеја госпођа Бојана Борић Брешковић. Изложби је присуствовао и секретар председника СУБНОР-а Србије Станислав Рескушић.

8.12.2022