САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870885Укупно посета:
  • 2666620Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА
67. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА РУМЕ

У Руми је свечано обележен 27. октобар – Дан ослобођења од фашизма у Другом светском рату. Пријемом од стране Председника Општине Рума  Горана Вуковића и његовог заменика Драгана Кардаша у Општини Рума, уз бројне борце Општине Рума и гостију из Бијељине, свечано је прослављена 67. годишњица ослобођења.

У свом поздравном говору, Председник Општине Горан Вуковић је истакао: „Другарице и другови борци, Ваш допринос у сламању фашизма током Другог светског рата је немерљив. Жртве које су пале за слободу, не само Руме, него читаве окупиране земље не могу се ничим, нити било чијом вољом занемарити и заборавити. Ви сте дали све, да би ми данас у миру живели, изграђујући демократски свет, без насиља и рата“.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Рума друг Момир Милошевић, потсетио је на дане борбе за ослобођење свих насељених места општине Рума, тако да је јединицама 16. војвођанске дивизије Рума практично без великих борби ослобођена, а непријатељ се у паничном бекству повлачио ка западу. Слободу коју је донела 16. војвођанска дивизија на челу са славним командантом Марком Перичином – Камењарем нема право нико да оспорава, или на друге начине умањи.

Председник ПК СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, поздрављајући присутне, честитајући им Дан слободе, је истакао: Данас, и после 70 година од дизања устанка народа Србије и када прослављамо октобарске дане ослобођења градова и села Широм Србије, сведоци смо великих насртаја на тековине народноослободилачке антифашистичке борбе, поново од оних снага и њихових потомака који су колаборацијом највише зла нанели своме народу. Питам се, а питам и Вас, коме то ми чинимо уступке и зашто? Да ли зарад некаквих обећања уласка у ЕУ или претњи ВЕТОМ појединих земаља које су чиниле кичму фашистичког окупатора у нашој земљи. Може ли неко паметан избрисати чињенице страдања невиног народа на просторима Срема, Бачке и Баната, као и целе Србије. За слободу је пало више од 300.000 бораца, и више од милион ипо недужног народа, жена деце и стараца. Доносе се данас, за народ и државу погубни закони и одлуке на „телефонским седницама.“ Опет питам да ли је то из страха од још увек живих бораца – партизана? То ће неко морати да објасни овој безнадежној омладини и грађанима“.

Светомир Атанацковић уручио је Повеље СУБНОР-а АПВ, као највише признање Председнику Општине Рума Горану Вуковићу и његовом заменику Кардаш Драгану, као знак свеопште сарадње на неговању традиција народноослободилачке антифашистичке борбе.

Председник СУБНОР-а Руме Момир Милошевић и Председник СУБНОР-а Бијељине, потписали су Повељу о братимљењу, као знак сарадње на неговању традиција НОБ-е Срема и Источне Босне.

На централном гробљу у Руми, положени су бројн и венци и цвеће на споменике палих бораца НОР-а, цивилних жртава рата, на споменик руском Црвеноармејцу, споменик палих у одбранбеном рату 1991.-1999. године, као и на споменик палих у Првом светском рату. Такође је положен венац на месту Синагоге, страдалим  Јеврејима Руме.

 СЕКРЕТАР ОО СУБНОР-а РУМЕ
Предраг Вукумировић

[nggallery id=11]

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.