САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863092Укупно посета:
  • 2654204Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

З а к љ у ч ц и
са седнице
Председништва Републичког одбора
одржане 2. новембра 2011.г.

са председницима покрајинских, окружних и
градских одбора СУБНОР-а Србије
поводом расправе:

„Рехабилитација фашистичке прошлости у Србији“

 1. Највиши државни органи, политичке партије, средства информисања и друге институције законима који су у процедури завршавају рехабилитацију ратне фашистичке прошлости у Србији.

2. Фашистичка политика, идеологија и дело српске колаборације постали су баштина и опредељење једног дела државне политике Србије;

3. Идеолошки и политички процеси у Србији објективно су супротни основним антифашистичким токовима и опредељењу демократских европских држава;

4. У Србији је део политичког естаблишмента постао чувар српске фашистичке прошлости и валоризатор њеног садржаја оствареног у ратној Србији 1941-45, а са тим и упориште за њену прошлост и њено дело;

5. Србија на жалост постаје препознатљива у Европи по затирању или напору да затре, омаловажи и упрља славну антифашистичку прошлост Србије стечену у рату 1941-1945. борбом народноослободилачког партизанског покета противу фашистичких окупатора и домаћих квислинга и сарадника окупатора;

6. Србији се вољом владајуће политике намеће политичко једноумље и насиље над свешћу човека. Фалсификовањем историје о антифашистичкој борби и учешћу страна рата у тој борби фалсификован је историјска истина. Средства информисања оркестрирано делују, друга мишљења посебно антифашистичка су угушена, неприсутна и онемогућена, а то значи углавном посредно забрањена;

7. Налазимо се у друштвеном и економском вртлогу и хаосу, а изборна атмосфера и понашање политичких актера дестабилизује друштво, државу и националну кохезију која је крајње флуидна и недефинисана. Народ је уместо помирен завађен. Државна политика је контраверзна и неутемељена, без реалне визије и перспективе, коју најчешће не бране ни они који је креирају. Постоје пароле које никога не обавезују;

8. Политичке странке своју друштвену позицију успостављају и одржавају на принципу компромиса, без политичке, програмске и идејне профилисаности ставова и програма. Компромис је постао систем борбе за власт, постојања и опстајања партија у српском политичком плурализму. Немајући јасну друштвену, политичку, идејну и програмску опредељеност садржај компромиса није ничим ограничен осим интересом за добијање или остајање на власти, тако да понашање зависи од конкретне потребе партије.

Политичке партије на власти су под утицајем водеће партије, што обезбеђује хармонију у коалицији, али  што често доводи у питање њихову предпостављену или постојећу програмску, идејну и политичку опредељеност, тако да је постало све могуће а противуречни ставови више не изненађују.

Када је у питању однос према ратној историји Србије за време фашистичке окупације 1941-1945, однос према квислинштву и сарадњи са окупатором у коначном ставу нема великог и крупног разликовања. Постоји добровољно или принудно усагласје са политиком водеће партије. Статус кво и обим добијене друштвене моћи и власти су мера и оквир понашања у конкретној ситуацији. Негативни однос или прихватање без примедби је најчешће испољен став према Народноослободилачком партизанском покрету уз константно валоризовање фашистичке ратне прошлости у Србији. Владајућа политика истрајава у конституисању и одржавању негативне државне политике према изворном српском антифашизму и њеним носиоцима, припадницима партизанског народноослободилачког покрета.

Бирачко тело Србије одавно је отписало одређене политичке опције и поједнице који захваљујући владајућој коалицији и опозицији још опстају на политичкој и медијској сцени.

У оквиру постојећег политичког плурализма постоје појединци који доследно и упорно остварују и бране свој идејни и политички идентитет, али су нажалост ретки као појава.

Припадници СУБНОР-а, постојеће друштвено стање не треба да нас обесхрабри, нити да нас поколеба. Ничија није до зоре горела. Овај друштвени кошмар ће нестати као што је и настао. Замућена вода се мора избистрити. Ми треба да будемо још упорнији у јачању наше организације, наших циљева и опредељења и доследно се боримо противу профашистичких колаборацио­нистичких снага које су надкрилиле нашу друштвену мисао и Србију. То од нас очекују наши преци, наши изгинули и умрли другови, наше породице и потомци и будуће генерације.

4. XI 2011
Београд

Председништво Републичког одбора
председници покрајинских, окружних и градских
одбора СУБНОР-а Србије

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.