САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819214Укупно посета:
  • 2564267Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ОБЕЛЕЖЕНА 70. ГОДИШЊИЦА УСТАНКА ЗАПАДНОГ СРЕМА

На свечан начин у селу Адашевци код Шида, обележена је 70.годишњица народног устанка западног Срема.

Полагањем венаца и цвећа бројних делегација на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора и одавањем поште погинулима  почело је обележавање јубиларне 70. годишњице од дизања устанка народа западног Срема.

У сали основне школе ВУК КАРАЏИЋ, интонирањем државне химне и химне бивше СФР Југославије у извођењу ученика школе, почела је свечаност, којој су присуствовали: Председница општине Шид, госпођа НАТАША ЦВЈЕТКОВИЋ, делегација СУБНОР-а АП Војводине, на челу са Председником СВЕТОМИРОМ АТАНАЦКОВИЋЕМ, гости из братске општине Пилица из Републике Српске, делегација СУБНОР-а Шековићи, делегације СУБНОР-а сремских општина и бројни други гости.

Председник СУБНОР-а Шид и члан Председништв ПО СУБНОР-а Војводине, САВА РОШИЋ, поздрављајући присутне је рекао: „Прошло је 70 година, од прохладног фебруарског дана, када се није могао више трпети терор усташких формација НДХ, када су зверства кулминирала и довела до пружања снажног отпора народа овог краја. Овај, за Западни срем значајан историјски датум, мора бити опомена свима, који желе на било који начин да кривотворе историју НОР-а и тековина борбе за слободу.“

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, поздрављајући присутне, посебно децу и омладину, истакао је: „Сретан сам што се налазим у вашој средини, јер по вама видим да сте спремни да чувате и сачувате традиције ваших предака од заборава и кривотворења. Ако се не буде чувала историја, која важи за „УЧИТЕЉИЦУ ЖИВОТА“ онда би жртве бораца за слободу биле узалудне.“

Ученици основне школе ВУК КАРАЏИЋ у Адашевцима уз присуство директорице школе, извели су богат културно-уметнички програм, бројним рецитацијама из НОБ-е.

  Мира Михајловић

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Измаглица
06:5817:47 CEST
СубНедПон
26/11°C
27/10°C
27/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.