Дан ослобођења Сремске Митровице и Лаћарка

СРЕМСКА МИТРОВИЦА И ЛАЋАРАК СВЕЧАНО
ПРОСЛАВИЛИ 67. ГОДИШЊИЦУ ОСЛОБОЂЕЊА

Пријемом делегација бораца код Градоначелника Града Сремске Митровице, и полагањем венаца на споменик палих бораца и жртава фашистичког терора, свечано је обележен 1. новембар – Дан ослобођења Сремске Митровице од фашизма у Другом светском рату.

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, обраћајући се бројним делегацијама и грађанима је истакао: „поносан сам што данас, овде у слободарском Срему и Граду Сремске Митровице, могу да поздравим делегаци из Апатина, Сомбора, Бечеја, Вршца, Руме, Старе Пазове, Инђије, братске општине Бора, делегације из Републике Српске Бијељине и Шековића, Дистрикта Брчко и све друге драге нам пријатеље и поштоваоце народноослободилачке антифашистичке борбе.

Међутим, и данас, 67 година после, борци НОР-а сусрећу се са аветима прошлости, нападима на тековине народноослободилачке борбе, што ствара немир не само код још живих бораца НОР-а, већ уопште код свих оних чији су преци дали животе за слободу.

Није чудо што у години када обележавамо 70. годишњицу устанка народа Србије и обележавамо најсветлије датуме из НОБ-е, да неке партија и средстава информисања, срамним законима желе да заврше рехабилитацију фашистичке прошлости Србије. Фашистичка политика, идеолошка острашћеност и дело српске колаборације постали су опредељење политике Србије.

Фалсификовањем историјских чињеница, мења се и историјска истина. Медијски мрак гуши свако истицање антифашистичке борбе. Острашћене странке и поједине партије, наручујући „анкете“ преко појединих минорних медија, желе да колаборацију и квислинштво прикажу у светлу своје „наводне борбе против фашизма“, рехабилитују се најцрњи и најстрашнији злочини и злочинци, користе се невине жртве грађана Крагујевца и крагујевачких ђака у Шумарицама и многим другим стратиштима.

Борци НОР-а, њихови потомци и поштоваоци, морају збијањем својих редова стати на пут „немани“, која се зарад власти, додворавања упиње да антифашистичку борбу прикаже у другачијем светлу. Борци НОР-а се нису никада колебали када је била у питању одбрана тековина своје народноослободилачке борбе“. Говор Председника Светомира Атанацковића, иначе препознатљив на свим манифестацијама, прихваћен је и поздрављен од стране присутних, како бораца, тако и грађана.

У селу Лаћарак, на домаку Сремске Митровице, настављено је обележавање ослобођења, полагањем многобројних венаца и цвећа на споменике палих бораца и жртава фашистичког терора. Председник ОО СУБНОР-а Сремска Митровица Корица Рада – Бата, поздрављајући присутне борце и делегације уручио је Зaхвалнице СУБНОР-а АП Војводине, истакнутим борцима НОР-а, поводом 70.годишњице устанка народа Србије и празника ослобођења.

Борац НОР-а, потпредседник ПО СУБНОР-а АП Војводине Немања Петаковић, посветио је своје обраћање, догађају и борбама за ослобођење Сремске митровице и Лаћарка, јер је и сам учествовао у ослобођењу, као борац 16. војвођанске дивизије. Износећи историјске чињенице, бурно је поздрављен о стране присутних.

Након поздравних говора и сећања на дане народноослободилачке борбе, настављено је дружење бораца, грађана и омладине кроз културно-уметнички програм и весеље.

Материалы по теме:

Говор председнице Народне Скупштине Републике Србије Славице Ђукић-Дејановић на Орловици – Трешњевица
Говор председнице Народне Скупштине Републике Србије Славице Ђукић-Дејановић на Орловици - Трешњевица, 16. јула 2011. године а поводом 70.годишњице формирања Првог шумадијског одреда Драги пријатељи, ...
Устанак у западном Срему
ОБЕЛЕЖЕНА 70. ГОДИШЊИЦА УСТАНКА ЗАПАДНОГ СРЕМА На свечан начин у селу Адашевци код Шида, обележена је 70.годишњица народног устанка западног Срема. Полагањем венаца и цвећа бројних ...
Ослобођење Суботице
Ослобођење Суботице СУБОТИЦА СВЕЧАНO ПРОСЛАВИЛА 67 ГОДИНА СЛОБОДЕ У организацији Скупштине Града Суботице и Савеза удружења бораца НОР-а Града Суботице, у Великој ...
Слобода се вратила у Брчко
 Мира Михајловић Откривањем статуе – симбола „СЛОБОДЕ“,  нa партизанском спомен гробљу, поред постројених 17 бисти народних хероја у Брчком, свечано је обележена 70.-та годишњица устанка ...
Слобода се вратила у Брчко
 Мира Михајловић Откривањем статуе – симбола „СЛОБОДЕ“,  нa партизанском спомен гробљу, поред постројених 17 бисти народних хероја у Брчком, свечано је обележена 70.-та годишњица устанка ...