ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВРШЦА ОД ФАШИСТИЧКЕ ОКУПАЦИЈЕ

Другог октобра 2022. године навршило се 78 година Вршца у слободи. Јубилеј победе над фашизмом.

Истог датума, 1944. године, у раним јутарњим часовима, јединице 59. и 86. гардијске дивизије и 10 гардијског пука, пешадијског корпуса Совјетске Црвене армије, подпомогнуте наоружаним вршанима, почеле су напад на Вршац, у коме су се налазиле веће снаге једног немачког пука и 8 стотина Немаца, утврђених у католичкој цркви, који су пружали јак отпор. „Око 17. часова Немци су се предали, јер је почело бомбардовање католичке цркве“… Настало је опште весеље грађана Вршца. После четири године нацистичке страховладе, стигла је слобода… 

Тим поводом традиционално, сваке године, у Градској кући Вршцу, приређена је свечана Академија у част и спомен ослободиоцима и њиховој жртви за нашу слободу.

Свечана сала Скупштине Града, била је испуњена набојем емоција и родољубља.

Дечји хор „Стеријини звончићи“ извео је химну Републике Србије и Свечану песму СУБНОР Србије „Партизан сам тим се дичим“, чиме је свечаност отпочела.

У име Града Вршца, поздраве и слободарску честитку, упутио је Милован Вујичић, заменик председника Скупштине Града, истакавши да Вршац чува и да ће чувати успомену на борце за слободу и чинити све да до рата не дође, те да се стварају услови за бољу и безбедну будућност наше деце.

Јово Барошевчић, председник СУБНОР АП Војводине, пренео је поздраве председника СУБНОР Србије генерала Видосава Ковачевића и говорио о улози и значају СУБНОР у актуелном тренутку и доприносу који ова, слободарска, антифашистичка, организација даје за слободу и мир.

Пуковник Евгениј Антилов, изасланик Амбасаде Руске Федерације у Беoграду, потврдио је братство Српског и Руског народа и заједничку борбу против фашизма и нацизма.

Значајно је било присуство Војске Србије и Министарства одбране, предвођени мајором Радетом Даљевићем.

У уметничком делу програма, наступио је драмски уметник Иван Ђорђевић, надахнуто интерпретирајући стихове Васка Попе, Усправна земља: Кућа насред друма и песму Браним. Група певача, „Исток 10“ под управом Биљане Петричевић, представила је песму посвећену, ратом  прекинутој младости , „Кто то ветку клоњет“.

Свечано је уручена Октобарска награда, која је додељена по 10. пут од њене обнове 2013., након укидања после петооктобарског преврата двехиљадите године.

Ово престижно признање, додељено је вршачком привредном друштву EuroCons group, као колективу и његовом оснивачу и директору Горану Ђурићу, као појединцу, за врхунски допринос у облати привреде, за најсавременија технолошка решења и развој нових технологија и њихову примену у индустрији, пољопривреди и туризму, за доброчинство и племениту подршку окружењу у коме делује и ствара.

EuroCons група запошљава више стотина радника високо стручних профила, доводи стране инвеститоре у Вршац, Јужни Банат и Србију. Један од њихових подухвата је и довођење инвеститора из различитих европских земаља, последњег из Јапана, који ће у Новом Саду реализовати пројекат вредан 200 милиона Евра.

Горан Ђурић и његова компанија, помажу културу, здравство, стипендирају талентовану децу…

То је оно што доприноси афирмацији и угледу Града Вршца, даје допринос темељима антифашизма и свеукупном залагању за слободу и мир, као залог напретка и будућности наше деце, на чему Горан Ђурић, потомак партизана, инсистира и успева и што је истакао у свом емотивном обраћању.

Медаља борца, највише признање СУБНОР Србије, овом пригодом, уручена је Тихомиру Тодосијевићу Осиму, за дугогодишње прегалаштво и допринос у одбрани уставног поретка СФРЈ 90.тих, за несебичну посвећеност СУБНОР-у, традицији антифашизма, за ширење пријатељства, родољубља и патриотизма.

Свечаност је окончана поруком дечјег хора „Стеријини звончићи“, под управом професорке Олгице Чех, Само да рата не буде !

Програм је осмислио и водио Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР у Вршцу.

На градском гробљу у Вршцу, почивају посмртни остаци 363 црвеноармејца, 36 југословенских партизана, 11 војника војске Краљевне Југославије, палих на бранику отаџбине и 11 родољуба, стрељаних од стране нацистичког окупатора 1941. године.

На Спомен костурницу ослободилаца , венце су положили: Град Вршац, Амбасада Руске федерације, Министарство одбране и Војска Србије,СУБНОР АП Војводине, СУБНОР Града Вршца, Удружење војних пензионера и инвалида, ђаци и професори Хемијско-медицинске школе, ђаци и професори Гимназије „Борислав Петров Браца“, Удружење свих инвалида, Градска библиотека Вршац, Градски одбор Српске напредне странке.

Драгољуб Ђорђевић, је овом пригодом, поводом 120 година од рођења и 80 година епског страдања Жарка Зрењанина Уче у окршају са 7 стотина припадника дивизије Принц Еуген, освежио је и успомену на вршачки антифашистички корпус, који је предводио управо Уча и који су чинили Анђа Ранковић, Олга Петров Радишић, Дејан Бранков, Борислав Петров Браца Јелисавета Петров Беба, Мила Матејић, сестре Анкуцић, Јелена Варјашки, Браћа Ацкета, Жива Јовановић, Сава Мунћан, Кориоан Добан, Рудолф Корнауер, Страхиња Стефановић, Лајош Ленђел, Срдан Петров, Сава Кнежевић, Фридрих Тот, Вељко Радукић… радници, студенти, учитељи, ђаци, сељаци, сви страдали у борби против фашизма, ратних година 1941 и 1942. Њихова борба је темељ наше слободе.

У спомен на свог Црвеног учитеља Жарка, скојевац, песник светског домета, Васко Попа, спевао је стихове Непрекинута настава које је импресивно представио драмски уметник Иван Ђорђевић, док је група „Исток 10“ отпевала песмуВстанем“ спевану поводом Дана победе над фашизмом, као позив на трајну борбу и устанак против фашизма.

Приредио Драгољуб Ђорђевић