САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 813039Укупно посета:
  • 2544141Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

БЕСМРТНИ ПУК СЛАВЕ И ПОНОСА

Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, широм наше Србије дефиловале су хиљаде људи у част храбрих предака.

Без обзира на неповољне временске услове учесници Бесмртног пука пронели су у рукама фотографије својих најближих који су се јуначки борили са немачком хитлеровском солдатеском и њиховим сеизима из домаћих редова и донели напаћеном народу слободу после тешких окупацијских година и исцрпљујућих борби кад се на почетку није могао знати победник.

Победу су извојевали Титови партизани који су се одмах, по нападу фашиста на тадашњу југословенску државу у априлу 1941. определили за савезничку коалицију и кренули у оружану битку са вишеструко надмоћнијим непријатељем да би у октобру 1944. уз братску помоћ совјетске Црвене армије ослободили земљу и дали крупан допринос укупном сузбијању нацистичке власти и идеологије на европском континенту.

Покрет Бесмртни пук потекао је у Русији и има искључиво мирољубиви и патриотски карактер, то је својеврстан омаж милионима бораца који су широм света дали живот за слободу, подсећање на тешке дане под фашистичком чизмом и опомена да се такво време ни у покушајима било где појави – а на жалост има, у разним облицима, примера ревидирања историје и рестаурирања погубне идеологије која је у смрт однела, мимо Другог светског рата, на десетине милиона невиних људи пред машинеријом нових империјалних бојовника.

Деветог маја, у Бесмртном пуку, посебно је масовно било у Београду, али и у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу…

Та патриотска традиција примљена је међу нашим народом са највећим пијететом и чланови патриотског државотворног антифашистичког СУБНОР-а Србије су активно укључени и у исто време шире тиме углед Републике Србије у светским оквирима и дају допринос чувању традиције код нас на свепризнатим принципима по којима смо, исписујући праву страну историје, увек били многима светионик.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
18°
Ведро
05:4519:38 CEST
ПонУтоСре
34/19°C
36/19°C
35/19°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.