ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКОЉА У СЕЛУ ДРУГОВАЦ

У организацији ОО СУБНОР-а града Смедерева и МО СУБНОР-а села Друговац 29. априла одржана је комеморација на жртве четничког покоља у Друговцу које су починиле четничке снаге пре тачно 80 година.

У крвавом пиру тог 29. априла 1944. године четници су убили и заклали 73 мештана села, међу којима је било и 9 жена. Тако је Друговац постао још једно историјско стратиште српског народа и сведочанство борбе за слободу и људско достојанство.

Невине жртве Друговца остају на бранику истине о борби за слободу и непремостива препрека ревизионизма НОР-а и борбе за живот достојан човека.

Венце је у име града Смедерева положила делегација начелу са председницом Већа месних заједница Скупштине општине Смедерево Александром Мијатовић, у име ОО СУБНОР-а Смедерево председник Слободан Нешић, у име МО СУБНОР-а Друговца председник Миомир Ђукић, изасланик амбасаде Русије у Београду, у име СУБНОР-а Србије Драган Пантић, пуковник у пензији и Олга Стоиљковић Трифуновић, чланови председништва СУБНОР-а Србије и представници патриотских организација и бројни мештани Друговца.

Великом броју присутних мештана и гостију пригодно се у име града Смедерева обратила председница Већа месних заједница Скупштине општине Смедерево Александра, изасланик амбасаде Русије и у име СУБНОР-а Србије Драган Пантић, пуковник у пензији члан председништва СУБНОР-а Србије. У свом обраћању присутнима пуковник Пантић је посебно истакао: „У години када обележавамо 80 година ослобођења највећег дела наше земље од фашизма и нацизма, наша земља и српски народ у целини поново је нападнут са свих страна, и споља а и изнутра. Када пре 25 година Милосрдни анђео НАТО алијанси није донео очекиване резултате моћни Запад је прешао на много суптилнија средства и методе које им технологија и сила стављају на располагање.

СУБНОР Србије као најмасовнија патриотска и државотворна организација, препознаје све тешкоће са којима се суочава наша земља и наш народ и својим патриотским антифашистичким деловањем даје највећи могући допринос борби за истину о српском народу и нашој дивној Србији.

Зато вас, у име свих чија су умена уклесана на овом споменику, у име свих знаних и незнаних јунака, молим да их се увек сећамо јер јунаци живе у нашим мислима , а мисао је вечна и бесконачна“.

Комеморативно дружење је настављено у просторијама МЗ села уз евоцирање успомена на хероизам Друговчана у Другом светском рату.