КОМЕМОРАЦИЈА У РАЧИ – ЧАС ИСТОРИЈЕ И СЕЋАЊА

У Рачи је 1. маја одржан традиционални комеморативни скуп у знак сећања на трагичну погибију десет бајнобаштанских родољуба које су првог мајског дана заклали четници Душана Радовића-Кондора.

На спомен обележје венце су положиле породице настрадалих, делегације СУБНОР-а Бајина Башта, Ужице, Ваљево, Косјерић, Севојно, Пријепоље и СПС-а Бајина Башта.

Након полагања венаца и одавања поште погинулима, скупу се обратила, Љубица Ђурић, секретар СУБНОР-а Бајина Башта:

„Овај данашњи скуп, који већ традиционално претставља час историје, посвећујемо свим жртвама фашизма и људског безумља, али и последицама које у нама, и после 80 година, изазивају осећај туге и гнева. Десет наших суграђана различитих генерација, жртве су зла и помраченог ума. Они су своје животе дали само зато што су били присталице слободарских тежњи и идеја. Њихова имена су: Рајко Вилотијевић, Петар Глишић, Љубомир Живковић, Спасоје Ивановић, Вељко Караклић, Обрад Милутиновић, Олга Мићић, Светомир Павловић, Душан Тришић и Катарина Чучковић, истакла је Љубица Ђурић“.

Посебно је било дирљиво сећање једног од живих сведока овог трагичног догађаја у Рачи, 93 годишњег Бранка Мићића, када је међу десет жртава била и његова сестра Олга.

Потресне стихове из своје збирке песама казивала је новинар Нада Дринска.

На повратку из Раче, делегације СУБНОР-а Ужица и Севојно, на месном гробљу у Бајиној Башти, запалили су свеће на гробу Миодрага Мија Тришића, дугодишњег председника СУБНОР-а Бајина Башта.

СУБНОР УЖИЦЕ

01.05.2024.