СЕЋАЊЕ НА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋА – ВИТЕЗА СРПСКОГ НЕБА

Пре 25 годинa, бранећи небо над Ваљевом, у борби против 16 авиона НАТО-а херојски је изгубио живот пилот Миленко Павловић.

Командант 204. ваздухопловне бригаде, пуковник Миленко Павловић, 4. маја 1999. без радара се херојски се борио са ескадрилом НАТО авиона.

Тог дана око 12 часова примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције „Крушик“, као и на војна складишта у селу Причевић.

Команду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, пуковник Павловић је наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је полетео ка Ваљеву у Мигу-29.

Одмах по узлетању на авиону се покварио генератор наизменичне струје тако да је Миленковић остао без радара.

Упустивши се у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, погођен је са три ракете, са ловца Ф-16 који су налазио близу Тузле. Остаци Павловићевог „мига“ пали су у село Бујачић.

Сахрањен је 6. маја 1999. године на Новом бежанијском гробљу.

Миленко Павловић за живота је био носилац бројних одликовања. Постхумно су му додељени златна летачка значка, орден за храброст и орден Светог владике Николаја.

Главна улица у Батајници, која води од центра села до аеродрома носи име пуковника Миленка Павловића. У родном селу Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен-комплекс.

Радио-Телевизија Србије снимила је документарни филм о животу и погибији Миленка Павловића под називом „Лет у смрт“, који је премијерно емитован 24. марта 2006. године, на седмогодишњицу почетка НАТО агресије на СРЈ.

У Ваљеву ће се у организацији Аеро клуба Ваљево 11. маја на аеродрому Дивци одржати меморијални скуп „пуковник Миленко Павловић“.