Нови Сад: „БЕЗ БОРБЕ НЕМА СЛОБОДЕ, А БЕЗ СЛОБОДЕ НЕМА ДРЖАВЕ”

Изложба “Борба за српску државност и слободу српског народа”, која је приређена поводом 220 година од Првог српског устанка, отворена је у Музеју Војводине.

Отварању изложбе присуствовали су министар у Влади Србије, Никола Селаковић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић као и сами аутори изложбе.

Ову изложбу уприличили смо за публику поводом 220 година од Првог српског устанка. Волим да кажем да када погледате наслов изложбе, нема три сликовитије речи које описују историју нашег народа, и оне су органски повезане. Без борбе нема слободе, а без слободе нема државе”, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић. Како је истакао, морамо се увек подсећати и на четврту важну реч – памћење, истакавши да је у Риму управо најгора казна била брисање из народног сећа, указујући на значај културе сећања. Он је подсетио на то да је изложбу поводом 220 година од Првог српског устанка организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку Министарства одбране и Града Новог Сада. Према његовим речима, ова изложба је једна карика, један беочуг у ланцу наших стремљења и наше жеље да негујемо и јачамо културу сећања.

Изложба ,,Борба са српску државност и слободу српског народа” првобитно је отворена у Галерији Дома Војске у Београду, а затим и у Галерији савремене ликовне уметности, односно у Официрском дому у Нишу.

Отварању изложбе присуствовали су представници СУБНОР-а АП Војводине на челу са председником Јовом Барошевчићем.

29.04.2024.